Осъдени и без образование ще могат да са охранители по предложение на ГЕРБ

Георги А. Ангелов 27 януари 2021 в 12:54 8490 1

Маноил Манев

Осъждани, чиито присъди са изтекли и са били реабилитирани, ще могат да са собственици на охранителни фирми. За охранителите пък вече няма да се изисква завършено средно образование. Тези промени в Закона за частната охранителна дейност, предложени от ГЕРБ, бяха одобрени на първо четене от Народното събрание. 

Освен това със законопроекта се дава възможност частните охранителни фирми да превъзлагат дейности и да използват подизпълнители. С промените от видовете частна охранителна дейност отпадат дейностите по охрана на селскостопанско имущество и недвижими имоти.

Въпреки протестите на опозицията предложенията бяха приети с гласовете на 77 народни представители, "против" - 25 и "въздържали се" -2.

БСП и ДСП: Това е лобизъм

В навечерието на избори управляващите разрешават на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност, каза депутатът от БСП Иван Иванов. Според него буди недоумение защо накрая на мандата се опитват да се уредят един куп частно-правни интереси, които, меко казано, са спорни. "На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. В голямата си част тези охранителни фирми изпълняват договори към държавата. Буди притеснение, че ще се направят едни концентрации, съществуват съмненията в много сериозен лобизъм", каза още Иванов. 

Законът за частната охранителна дейност е поредният лобистки закон от страна на ГЕРБ, каза и Ахмед Ахмедов от ДПС. "Ние сме категорично против охранителната дейност да се допуска подизпълнение. Това е една лоша практика", заяви още Ахмедов. Според него това ще доведе до унищожението на малките фирми. Той призовава изказващите да декларират дали имат конфликт на интерес или не.

Конфликт на интереси или не?

"Никога не съм имал частна охранителна фирма и никога не съм се занимавал през последните повече от 20 години с охранителен бизнес", заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който е един от вносителите на закона и основен негов защитник в пленарната зала. До преди няколко години Манев беше помощник-директор, преподавател и основател на частния Колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец" в Стара Загора. В свое интервю от 2010 г. той казва, че "на 18-19 години вече бях една от първите лични частни охрани на известен старозагорец по онова време. След това завърших Академията на МВР, специалност "Национална сигурност". Над 20 години в този "бизнес" – един солиден аргумент да се нарека "експерт"". Собственик на колежа е охранителната компания Balkan Security на Румен Ралчев.

Обясненията на ГЕРБ

Нито един охранител, който е на терен и пази имущество, няма право да го прави дори, ако е само с криминална регистрация, увери Манев по време на дебата по промените в Закона за частната охранителна дейност. С текстовете за реабилитираните лица се дава право на куп хора, осъждани за престъпления, които нямат общо с криминалния контингент – катастрофи, по непредпазливост и пр. да са легално в бизнеса, опита се да обясни Манев. Според него текстовете за реабилитираните лица не е задължително да бъдат приемани, обясни още той. Вариантите били два – пълното им отпадане или подробно разписване в закона реабилитирани за какви престъпления могат да са собственици на охранителни фирми.

Намаляването на изискванията за образованието на охранителите на терен пък се правело заради липсата на работна ръка. "Защо беше забранено да работят хора без средно образование? Защото имаше работна ръка. А сега има строителни и селскостопански обекти, които са замразени и всъщност се охраняват от пазач", разясни мотивите си депутатът от ГЕРБ.

Манев се опита да измести темата на дебата, като обвини социалистите, че мутризацията и хората с прякори, за които говорят са създадени при техни управления в миналото и с прословутите "червени куфарчета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

1

Petio Petkov

27.01 2021 в 13:17

Бъдещи стари собственици на охранителни фирми май се застраховат да не си изгубят собствеността при евентуално влизане в затвора.