"Организиран информационен център създава паника за война"

OFFNews 03 февруари 2015 в 08:31 14578 41

Организиран информационен център, вероятно от Русия, нагнетява напрежение и паника в България, като разпространява слухове за война и мобилизация. Това смята военният министър Николай Ненчев. Пред Нова телевизия той каза, че е споделил опасенията си с премиера Бойко Борисов. 

"Мобилизация не тече и това не би следвало да безпокои, когото и да е. Политическото говорене трябва да ни притеснява и си мисля, че това е организиран информационен център. Тази дезинформация мина всички нормални граници – мобилизацията, ядрен център с ракети в Шабла, неща, които не отговарят на истината", каза министърът.

Според целта на информационната война е да се създава паника и объркване и да се внуши, "че ние искаме да правим нещо срещу Русия и Украйна."

Министърът поясни, че има усещането за това, че центърът е в Русия, а проводник на пропагандата и истерията е партия "Атака".  

Ненчев каза, че в момента се прави актуализацията на списъците със запасняци и тя се отнася до около 3000 души. "Това не е изпращане на повиквателни. Това е писмо, с което информираме съответната личност да се яви, за да се извърши справка. Те се изпращат периодично в различни военни окръжия, за да проверим дали тези хора са в добро здраве и дали са в страната", каза Ненчев. Той обясни, че това се прави периодично, но каза, че не знае кога това е направено за последен път. 

Няколко американски танкове ще бъдат разположени в полигона в Ново село за участие в учение, каза още министърът. Той е категоричен, че не става въпрос за постоянно разполагане на техника и припомни, че тази година са подготвени 77 съвместни учения, при които непрекъснато участие ще взима техника от страни от Алианса. 

Ненчев се съгласи, че състоянието на авиацията ни не е добро. Още тази седмица започват разговорите за ремонта на МиГ-29. Машините ще бъдат ремонтирани в Русия по силата на договор. Едва през септември ще се търсят възможности друга компания да се грижи за руските самолети, обясни още военният министър.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!