Миков: Категорично бихме подкрепили Вигенин за български еврокомисар

OFFNews 20 юли 2014 в 13:56 3429 4

Михаил Миков

"Категорично бихме подкрепили Кристиан Вигенин за еврокомисар, защото той е един човек, който има много опит и на европейската и на българската политическа сцена."

Това каза председателт на Народното събрание и член на БСП Михаил Миков пред БНТ в отговор на въпрос дали Вигенин е предпочитаната от социалистите кандидатура.

"Ясно е обаче, че трябва да се има предвид и ресорът, който ще бъде предложен на България", допълни той.

Миков каза още, че е възможно в края на мандата да има "леко напрежение по редица въпроси" по повод изразената от премиера Пламен Орешарски подкрепа за евентуална номинация на настоящия комисар Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС. Миков обаче е убеден, че тази обтегнатост в отношенията ще остане в историята.

Председателят на Народното събрание отрече възможността евентуална липса на кворум да попречи на гласуването на оставката на кабинета. Той каза още, че основна пречка в работата на парламента през изминалата година било именно поведението на опозицията, която по думите му избрала такова политическо съществуване, което да бойкотира Народното събрание чрез отсъствие.

"Мисля, че не бива да се драматизира дата, час или седмица. При всички случай българският политически живот ще в този хоризонт – оставка, възлагане на мандати, отказ от мандати, насрочване на предсрочни избори през октомври месец", обясни Миков.

Той отрече разривът между БСП и ДПС да е въз онова на слуховете, след скандала с КТБ, които обвързаха двете партии с имената на Цветан Василев и Делян Пеевски. Той посчи, че скъсването на отношенията между двете политически сили е вследствие на резултатите от евровота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови