"Опцията за чужда охрана на небето ни е за всеки случай"

OFFNews 30 септември 2015 в 14:16 2623 3

Това е опция за всеки случай, не я приемайте буквално.

Така депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира решението на правителството да позволи чужди изтребители да охраняват небето ни.

Попитан дали е взето решението други страни да помагат при охраната на въздушното ни пространство, Радев подчерта, че такова решение не е взето. 

Той уточни, че ако се прочете предложението, ще се види, че е написано, че основната задача на българската армия е да продължава да охранява въздушното пространство като има опция и/или съвместно с въоръжените сили на съюзническите ни държави.

„Това е опция, за всеки случай”, повтори Радев.

Депутатът от ДПС и зам.-председател на комисията по отбрана Янко Янков пък обясни, че не го изненадва идеята чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство.

"За България е важно да се охранява въздушното ни пространство. Ако ние не можем сами да си го охраняваме, трябва наши партньори да го охраняват, защото това е част от натовското  въздушно пространство, освен това е гранично", каза Янков.

Той припомни, че по време на проблемите в Украйна се е налагало самолетите ни често да се вдигат под тревога. Според него обаче "така както я караме в момента няма да има какво да се вдига, защото нашите на изтребители ще им изтече летателния ресурс".

По думите на Янков обаче страната ни трябва да направи всичко възможно да пази сама пространството си.

"България ще намери начин да си осигури охрана на въздушното пространство- дали с ремонт на тези, които имам е, или с нови. Защото това е въпрос на чест и достойнство на една нормална държава", каза той.

Той обясни, че не е ясно колко точно ще ни струва чужди самолети да охранява пространството ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!