"Опцията за чужда охрана на небето ни е за всеки случай"

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2015 в 14:16 2055 3

Това е опция за всеки случай, не я приемайте буквално.

Така депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира решението на правителството да позволи чужди изтребители да охраняват небето ни.

Попитан дали е взето решението други страни да помагат при охраната на въздушното ни пространство, Радев подчерта, че такова решение не е взето. 

Той уточни, че ако се прочете предложението, ще се види, че е написано, че основната задача на българската армия е да продължава да охранява въздушното пространство като има опция и/или съвместно с въоръжените сили на съюзническите ни държави.

„Това е опция, за всеки случай”, повтори Радев.

Депутатът от ДПС и зам.-председател на комисията по отбрана Янко Янков пък обясни, че не го изненадва идеята чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство.

"За България е важно да се охранява въздушното ни пространство. Ако ние не можем сами да си го охраняваме, трябва наши партньори да го охраняват, защото това е част от натовското  въздушно пространство, освен това е гранично", каза Янков.

Той припомни, че по време на проблемите в Украйна се е налагало самолетите ни често да се вдигат под тревога. Според него обаче "така както я караме в момента няма да има какво да се вдига, защото нашите на изтребители ще им изтече летателния ресурс".

По думите на Янков обаче страната ни трябва да направи всичко възможно да пази сама пространството си.

"България ще намери начин да си осигури охрана на въздушното пространство- дали с ремонт на тези, които имам е, или с нови. Защото това е въпрос на чест и достойнство на една нормална държава", каза той.

Той обясни, че не е ясно колко точно ще ни струва чужди самолети да охранява пространството ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2015 в 15:06

Добре де, как така хем искате да събаряте паметника на Съветската армия, хем искате чужда армия на територията си и чужда авиация в небето си? Моля, НПО лумпените и бояджиите на паметници да обяснят.

30.09 2015 в 14:40

Аз предлагам предложението да бъде преработено и в него изрично да се запише, че САМО самолети на БАЛКАНСКИ ПАРТНЬОРИ ОТ НАТО ще могат да охраняват небето ни.
Румънците като хитра и винаги мразеща ни нация ще се полакоми за пари и при липса на такива ще откаже.
Турците си имат достатъчно проблеми с кюрдите и разпадащата се далавера с нефта от ИД, за да се занимават с нас.
Значи ще останат гърците!
Те бидейки търговци ще си наемат подизпълнители. Например руснаци, срещу малко газ.
А руснаците ще имат на разположение 2-3 бази в България и няма да имат нужда от "разрешение" за прелитане (то не че някога ги е спирал отказа ни).

Ето ти ситуация "win-win"!
На банкянския педал му а отстъпвам безвъзмездно тая "далавера" срещу скромно желание - да ме направи представител на държвата срещу златната и акция в Нефтохим на мястото на Р.Овч.
:)))))))))))

Да видиш ти тогава как "Пада" бензина на 2,30лв/лт!
ха-ха-хахххх!

30.09 2015 в 14:27

"Да ви еба майките!"

В. Левски