Опозицията пита Денков за разследване на Bird за Василев и ''Кралицата на винетките''

Редно е да питате финансовия министър, нито съм му баща, нито майка. Няма доказателства, че е нарушил закона, каза Денков

Ружа Райчева 12 януари 2024 в 12:56 2520 3

Тошко Йорданов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Тошко Йорданов

Парламентарната опозиция пита премиера Николай Денков за публикация на разследващия сайт Bird.bg, свързана с финансовия министър Асен Василев. 

В публикацията се твърди, че бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова - посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят, пише Bird. 

До момента Асен Василев не е коментирал публикацията, а премиерът Николай Денков реагира, като пренасочи въпросите към финансовия министър.

Пръв за твърденията за разследването "Кралицата на винетките" попита лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Денков му отвърна, че ако има нарушение, то трябва да се подаде сигнал и "ще се намери начин да разследват".

"Дали е морално, мога да съдя само за това, ако бъдат поставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. Не можем да знаем какво точно се е случило. Това е бивша фирма на Асен Василев", отговори премиерът. 

По-късно и независимият депутат Радостин Василев попита премиера какви действия ще предприеме относно информацията на разследващия сайт. Според Радостин Василев става дума за корупционна схема за пране на пари от страна на финансовия министър. 

Николай Денков този път не призова Радостин Василев сам да пусне сигнал, а отговори, че ще се направят нужните проверки.

"Дали институциите ще дадат отговор или не, но е редно, когато има такава информация, е редно да се проверява. Редно е да се попита финансовият министър - нито съм му баща, нито съм му майка, докато няма ясни причини, да се каже, че този човек е нарушил закона", каза Николай Денков. 

Радостин Василев отговори, че сезира прокуратурата за тази информация директно от парламентарната трибуна.

По-късно днес депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че коалицията е внесла предложение за промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки - от 7% на 3%.

Дотук с "Кралицата на винетките". ПП-ДБ предлагат намаление на комисионната за продажба на винетки

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

3

Wenc

12.01 2024 в 13:44

Когато вадиш кирливите ризи на другите си борец за правдата, барнеш ли ППДБ++ - край.. путинисти, копейки, антиатлантически ценности.. всичко се излива.

Жалки жълтопаветници.

2099

2

Mateevk

12.01 2024 в 13:42

Проблемът не е кого разследва Бърд. Нека разследва всички и да има проверки и последствия съответно. Проблемът е, че пропутинската пасмина, на която въобще не й пука за корупция и морал, използва всеки повод, за да атакува управляващите в ахилесовата им пета, а тя е сянката на съмнението и обвързаности с хора, санкционирани по Магнитски. Под претекст за борба с корупцията сега всъщност се води война срещу европейската ориентация на България. Някой ще каже - да, но по-добре чисти и некорумпирани, отколкото европейци. И този някой няма да бъде прав. Защото в източна посока, където искат да ни засмучат, ни чака пак корупция и то от азиатски тип.

723

1

user4eto

12.01 2024 в 13:11

Ако когато "Бърд" разследва опозицията, са сврени в миши дупки.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика