Опоненти на Нинова подозират, че отново ще се кандидатира за лидер (допълнена)

Сегашното решение на председателя на БСП Сергей Станишев и Кирил Добрев определят като политическо шоу

Даниела Добрева 11 юни 2024 в 18:42 2138 2

Централата на БСП на ул.

Снимка Архив

Трети опит на Нинова с оставката. Дали ще се кандидатира отново за лидер?

Декларираната оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова заради поредните катастрофични за столетницата избори предизвика иронични коментари на емблематични за левицата фигури. Бившият лидер и председател на ПЕС Сергей Станишев и ексчленът на ръководството на БСП Кирил Добрев - отдавна опоненти на Нинова, заподозряха, че тя отново ще се кандидатира за лидер. А сегашното й решение определиха като поредното политическо шоу, устроено от нея.  

Според Сергей Станишев стъпката с оставката е била неизбежна. Той напомни, че това не е първият път, когато Корнелия Нинова хвърля оставка. (Това е третият поред опит. Първият път тя сама я оттегли, а при втория оставката не бе приета.)

Станишев допусна пред БНР, че "при подходящи условия тя (Нинова - бел. ред.) би опитала да се кандидатира отново".

По думите му Националният съвет на БСП е бил превърнат през последните години в "гумен печат на това ръководство на партията".

"Трябва да се свика конгрес на партията, който да направи дълбок анализ къде са грешките и да начертае нов курс. Личностите са функция на нова политика", изтъкна Станишев.

За пореден път той отговори уклончиво на въпрос дали би се кандидатирал за председател на БСП.

"Нищо не е изключено в живота и в политиката", многозначително отбеляза той.

В края на април Станишев направи заявка, че връщането му от Европейския парламент в България може да бъде съпроводено с нов политически проект, при условие че има обществена енергия на левите избиратели. И тогава той отговори по подобен начин на въпрос дали би се кандидатирал отново за лидерския пост.

"Днес сме свидетели на третата поред оставка, която Корнелия Нинова дава. Това е поредното политическо шоу, което тя прави", заяви изключеният от партията Кирил Добрев по повод обявеното оттегляне на Нинова пред БГНЕС.

Той обърна специално внимание на процесите в БСП.

"Ние сме реално във вътрешнопартийна предизборна кампания. Вътрешният избор ще бъде през септември, а конгресът през октомври. Т.е. Нинова 15 дни по-рано от датата, в която трябваше да излезе така или иначе в отпуск, за да направи своята предизборна кампания за своя трети незаконен мандат, защото уставът и разрешава само два, направи едно политическо шоу", обясни той.

Добрев е категоричен, че Нинова е причината да няма голямо ляво обединение.

"Тази причина е този човек, който днес уж подаде оставка, за да може да се кандидатира отново за председател на БСП", изтъкна той.

Кирил Добрев посочи, че Нинова отдавна не разговаря с ветераните и останалите субекти в лявото пространство, с които не намира нищо общо.

"Освен малките партии, има много НПО, леви издания, леви интелектуалци, с които тя прекрати своите срещи отдавна, още преди години. Нинова не ги разбира какво говорят. За нея ляво-дясно, леви ценности, солидарност, равенство са все неща, които не разбира. И когато не ги разбира, тя просто спира да общува с такъв тип хора", обясни той.

По думите му младежкият лидер на СДС е втори в нейния район, а желанието й е да промени същността на БСП от голяма, лява, масова партия в малка лидерска бутикова формация и това вече се случва.

Кирил Добрев напомни, че Нинова е избрана от два района в момента – от София и от Благоевград.

"В София след нея е лидерът на СДС Калоян Методиев, а в Благоевград е младежки лидер от Гоце Делчев, която е изкарала 1800 преференции. Тестът за Нинова дали е социална и дали обича БСП ще е решението й от кой район ще влезе. Ако реши да влезе от Благоевград, неин колега ще стане лидерът на СДС Калоян Методиев. Ако реши да влезе от София, тогава в парламента ще влезе една млада надежда на БСП", подчерта Кирил Добрев. 

"Тази трета оставка на Корнелия Нинова е прекалено закъсняла. Всъщност, реално по Устава на БСП тя е нелегитимен председател на партията в последната година и половина след второто й подаване на оставка", заяви и бившият председател на столичните социалисти Иван Таков, по-късно отстранен от поста.

"На днешната пресконференция не видях искреност и честност в поведението на Корнелия Нинова. Не видях да е осъзнала онова, което за пореден път й се случи на изборите. БСП е сложна и многопластова партия. През годините в колективните й органи неизменно са били представени всички идейни движения и течения. Ето това Корнелия Нинова така и не можа да разбере. Въпреки че 8 г. беше председател, тя не прозря какво всъщност е БСП. Може би точно това беше единият от огромните проблеми, които я доведоха дотук", коментира Таков.

Иван Таков, който е председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет, изрази надежда, че тази обявена оставка от Нинова няма да е поредният й театър.

"Дано да прозре истината и с най-тясното й обкръжение да потърсят реалните причини, които доведоха до катастрофата на БСП на 9 юни. Моето мнение е, че не трябва да чакаме октомври, за да проведем конгрес на партията. Трябва незабавно да свикаме заседание на конгреса и първата и най-важна задача на него да бъде провеждането на честен разговор за партията. За да може да стигнем до основните причини, които доведоха до погрома от 2017-та до днес. В противен случай рискуваме да влезем в едни нови вътрешнопартийни битки покрай предстоящия отчетно-изборен цикъл. И дори председателят да е друг, ако не сменим начина на функциониране на БСП, ако няма нови лица и идеи, рискуваме да продължим пътя надолу", е категоричен Иван Таков.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    300

    2

    демотиватор

    11.06 2024 в 19:52

    Докат Нинова е червения главен феодал, БКП ще продължи да се свлича надолу.
    Тъй че- дано остане на поста си, макар и противоуставно! (ジ) ✊

    6000

    1

    Дил

    11.06 2024 в 19:35

    Дано някой ден доживеем да видим истинска модерна лява партия в България, а не такава водена от екс комунистически наследници, вързкари и други "другари"...
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх