Омбудсманът вече ще се избира с явно гласуване

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2018 в 10:42 3574 0

Омбудсманът вече ще се избира с явно, а не с тайно гласуване от Народното събрание, решиха днес депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за омбудсмана.

Депутати от БСП възразиха срещу явното гласуване при избора на омбудсман. Според тях промяната е отстъпление на вече завоювани принципи в парламента, ще е в ущърб на тази институция и няма да позволи на добри кандидати да получат парламентарна подкрепа, заяви Жельо Бойчев.

Предложение за избор на обществен защитник ще могат да правят освен народните представители и парламентарните групи, и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Към изискванията за заемане на длъжността е добавено изискване за доказан опит в сферата на правата на човека, предаде БТА.

Заместник-омбудсманът също ще се избира с явно гласуване от парламента по предложение на омбудсмана. Изрично са установени принципите на прозрачност, ефективност, плурализъм и недискриминация при подбор и назначаване на служители в институцията.

С измененията в закона на омбудсмана се дават и нови правомощия - да отправя предложения и препоръки за насърчаване и защита на застрашените права и свободи на гражданите от частноправни субекти, както и да наблюдава и насърчава ефективното прилагане на подписани и ратифицирани международни актове в областта на правата на човека. Предвижда се задължително уведомяване на омбудсмана при изготвяне на проекти на нормативни актове, за да може да представя становища относно нормативното засягане на правомощията му като Национален превантивен механизъм.