Quantcast

Окончателно: Партиите с лев субсидия на глас, ще ги финансират бизнесът и религиозни институции

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2019 в 12:00 1945 3

Партиите ще получават по левче за действителен глас вместо досегашните 11 лв. и вече ще могат да ги финансират бизнесът и религиозни институции. Общините ще са длъжни да им дават безвъзмездно помещения за партийни нужди, политическите формации няма да плащат наем, както досега. Ще бъдат длъжни само да покриват режийните разходи.

Тези промени в пет нормативни документа, прокарани чрез изменение в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., бяха обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Променят се: Законът за държавния бюджет, Законът за политическите партии, Изборният кодекс, Законът за държавната собственост и Законът за общинската собственост.

Драстичното намаляване на субсидията предложи ГЕРБ, като управляващите обясниха, че така се вслушвали в гласа на народа от референдума на Слави Трифонов от преди три години. Отварянето на вратата за финансиране от бизнеса обаче бе разтълкувано като поставяне на партиите под контрола на нечисти капитали.

Оттук нататък дейността на партиите може да се финансира от дарения на фирми и еднолични търговци. Вече няма ограничение даренията от физически лица да не надхвърлят 10 хил. лева. Единственото условие за фирмите - дарители е да не дължат данъци и такси на държавата и да не са офшорки.

Отменя се забраната религиозни институции да даряват на партии.

Както досега, партиите ще са длъжни да вписват в собствен публичен регистър вида, размера, стойността на даренията или завещанията, но вече ще трябва да включват и информацията за фирмите и ЕТ - дарители, които ще подават декларация за произхода на средствата, когато дарението е над 1 минимална заплата за страната.

С промените от съдържанието на регистрите отпада задължителното досега вписване на предоставените за безвъзмездно ползване вещи и услуги, имената на извършилите ги и срокът за ползване. Това изискване е заличено от закона.

Партиите и коалициите ще подлежат на контрол от Сметната палата. До 31 март те трябва да представят финансов отчет и декларация със списък на дарителите си, като с промените към физическите лица се включват и фирмите.

Държавата и общините ще са длъжни да предоставят безвъзмездно на партиите с парламентарна група помещения за партийни клубове. Досега се събираше наем, но вече ще се плащат само експлоатационните разходи. Ако те не се покриват повече от три месеца - партията ще трябва да освободи клуба.

Право на безплатни помещения ще имат всички формации с над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори от България и чужбина. Тук също има промяна и тя се състои в това, че от процента на гласовете ще се изваждат валидните бюлетини, в които избирателят е отбелязал квадратчето "Не подкрепям никого".

Ако партиите искат да избегнат заплахата съдът да ги разпусне, трябва да спазят още едно, ново изискване: да не допуснат повече от 5 г. от последната и съдебна регистрация да не участват в избори за депутати в Европейския парламент. Сега заличаване грози партия, която:

1. С дейността си нарушава системно изискванията на Изборния кодекс.

2. Чиято дейност противоречи на разпоредбите на Конституцията.

3. Повече от 5 г. от последната и съдебна регистрация не е участвала в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

4. Не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години.

5. Не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

3

Georgi Gracata

30.07 2019 в 19:16

Много правилно църквата да финансира,защото депутатите плащат заплата на дявола за да слага по-малко дърва в казана където ще ги вари.Настъпва царството божие за ГЕРБ.

8162

2

sawall

30.07 2019 в 17:03

как нагло си го прокараха обаче

22092

1

Стефан

30.07 2019 в 12:42

Може ли мене да ме финансира Свети Делян? Много съм набожен, и обещавам да се кандидатирам правилно!