Окончателно: Кметът на Благоевград е отстранен, ще има нови избори

OFFNews 28 април 2020 в 21:28 12246 0

Румен Томов

Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно пълномощията на кмета Румен Томов. Заседанието продължи повече
от 3 часа. Решението е онончателно.

Малко преди да се гласува отстраняването четиримата представители на БСП в ОИК поискаха 5-минутна почивка от която не се върнаха. Председателят на комисията Мартин Бусаров ги потърсил по телефоните, но се никой от тях не си вдигна телефона.

Заседанието на ОИК да продължи с останалите 9-има членове. Всички единодушно гласуваха за прекратяване пълномощията на кмета.

До отстраняването на Румен Томов се стигна след окончателно решение на Върховния административен съд. Кметът е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. В едномесечен срок след избирането си той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил това седмица след изтичане на срока. За това нарушение сигнализира дотогавашният кмет Атанас Камбитов, след проверка в Търговския регистър.

Днешното решение на ОИК трябва да бъде изпратено на ЦИК. Те трябва уведомят президента Румен Радев и той да насрочи нови избори за кмет. Председателя на Общинския съвет в Благоевград трябва да насрочи сесия за избор на временно изпълняващ кмет.

Румен Томов се яви на изборите, като независим кандидат, подкрепен от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Предизборно със Светльо Витков