Окончателно: Детските градини стават безплатни от 1 април

Йорданка Веселинова 22 февруари 2022 в 14:18 3843 0

Снимка Pixabay

Детските градини и ясли стават безплатни от 1 април, решиха депутатите с гласуването на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Проектозаконът беше приет със 122 гласа "за", 11 против и 25 "въздържал се". ДПС не участва в гласуването, групата на "Възраждане" беше против, а по-голямата част от депутатите на ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Миналата седмица промените минаха на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси без особени спорове между управляващи и опозиция.

Какво още е заложено в законопроекта?

Правителството обеща безплатни детски градини и ясли при представянето на проектобюджета за 2022 г. За целта са необходими промени в Закона за подоходното облагане, както и в Закона за здравето. Освен това в Бюджет 2022 са заложени още 85 млн. лв., които да покрият таксите на децата.

Заложено е и отпадането на данъка върху лихвите, както и облекчаване на режима на т.нар. данък "Уикенд", който беше намален от 10% на 3%. Предвижда се също отпадането на данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи за лично ползване или свързани с наетия персонал. От 1 януари 2023 г. те трябва да се третират като непризнати разходи.

В законопроекта е заложено още през 2022 г. работодателите, които не са предоставили на служителите си дължимите ваучери за храна, да ги предоставят заедно с ваучерите за следващия месец. Те също не следва да бъдат облагани за всеки от месеците, за които се отнасят предоставените купони. Променя се и Законът за изменение и допълнение на Данъчно-процесуалния кодекс и месечните обезпечения и обезщетения за 2021 г. по Закона за управление на отпадъците. С промяната се предлага тези суми да останат по сметките на общините и да се разходват с решения на общинските съвети.

На косъм от първото прието предложение на "Възраждане"

Беше отхвърлено предложението на "Възраждане" за увеличение на нормативно признатите разходи от дейността на адвокатите от 25% на 40%. Изненадващо, освен ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" в подкрепа на текста бяха и по-голямата част от депутатите на ИТН. Гласовете обаче не достигнаха - предложението беше отхвърлено с 95 гласа "за", 67 "против" и 35 "въздържал се". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!