Окончателно: Депутатите спасиха 1000 тото пункта

OFFNews 22 юли 2022 в 15:24 1542 0

тото пункт

Снимка toto.bg

Тото пункт

Депутатите спасиха 1000 тото пунктове, които трябваше да бъдат закрити след 1 август, с приетите на второ четене промени в Закона за хазарта, внесени от Има такъв народ. 

С приетите промени пунктовете на Български спортен тотализатор не могат да надвишават 4000. Те може да бъдат разполагани в железопътни гари, автогари, спирки на градски и междуградски транспорт, пазари, базари, тържища и други търговски обекти и върху прилежащите им площи, които са публична държавна или общинска собственост.

Те могат да бъдат разкривани в съсобствени търговски обекти без да е необходимо нотариално заверено писмено съгласие на всички техни съсобственици, в случай, че те не са част от жилищни сгради или са обекти, в които осъществяват дейност платежни институции, записаха депутатите.

По време на разглеждането на текстовете в бюджетна комисия, спортният министър в оставка и отцепник от ИТН Радостин Василев мотивира нуждата от спешна промяна в Закона за хазарта с това, че е "нужно да се поправи грешката на Валери Симеонов".

Тогава той обясни, че с последната промяна за закона е било заложено Българският спортен тотализатор да може да изпълнява дейността си само в собствени обекти с нает персонал от 1 август 2022 г. Това на практика означава закриване на 1000 пункта на тотото, които са наети и не са собственост на БСТ. В момента пунктовете в страната са около 1500.

Василев твърди, че след отстраняването на Васил Божков от бизнеса - през пролетта на 2020 г., е направен опит нова частна компания да заеме освободилата се пазарна ниша. По думите му спорната редакция в Закона за хазарта е целяла БСТ да бъде смачкан, а в монополист да се превърне някаква нова частна компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови