Очакваме през юни дата за старт на преговорите за членство на Македония и Албания в ЕС

Мая Младенова 16 февруари 2018 в 16:15 5750 0

Федерика Могерини (л) и Екатерина Захариева

Българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че се надява през юни, в рамките на българското председателство на ЕС, да се вземе решение за старт на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС.

Коментарът на Захариева бе в отговор на журналистически въпрос след края на приключилия днес неформален съвет на министрите на ЕС и страните кандидатки, който се проведе в НДК.

През април предстои да бъдат представени доклади за всяка една от страните, а днес външните министри за пръв път имаха възможността да обсъдят заедно стратегията за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

Захариева обобщи нагласата на колегите си външни министри, като посочи, че те виждат страните от Западните Балкани не като заден двор на Европа, а напротив - не е в ничий интерес да има черни точки на картата.

Българският външен министър определи стратегията като честна, всеобхватна, дългосрочна, обективна и достатъчно конкретна, очертаваща шест сфери на действия.

На въпрос дали е обсъдена конкретна дата за започване на преговори, Захариева обясни, че част от страните смятат, че посочването на дата може да демотивира страните кандидатки. Друг не са поддръжници на определяне на дата на този етап. Българската позиция е, че датата би дала хоризонт за действия, без да значи категорично членство точно тогава. "Който е готов - да се присъедини, но даването на тази дата не значи, че трябва да се прави компромис с критериите за еврочленство, каза Захариева. 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че българското председателство отваря времеви прозорец за развитие на целия регион и тя изрази "реалистичен оптимизъм", че присъединяването на новите членки би могло да се случи до 2015 г. "Това е времевата рамка, в която работим", каза Могерини.

Федерика Могерини поздрави българското председателство за отличната организация и гостоприемство и каза, че на съвета се е случил продуктивен обмен на гледни точки. 

„Това, че срещата е неформална, не означава, че е по-малко важна. Беше възможно да обсъждаме по между си много важни въпроси. Стигнахме до споразумения и възможности за обмен на идеи. Имахме три основни теми. Днес обменихме идеи с държавите кандидатки. Вниманието беше насочено към сътрудничество в сигурността и обраната. Много ползотворно беше това, че обменихме идеи за усилията, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени – борба с радикализацията, информация за европейските мисии, а и усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността. Това е много важен елемент – нещо, с което страните кандидатки трябва да бъдат наясно. Най-важно беше обсъждането със Западните Балкани. Това е и един от основните приоритети на българското председателство", посочи Федерика Могерини.

Тя акцентира и върху дебата за Сирия, където по думите ѝ ситуацията остава драматична. И подчерта, че както винаги досега, остава на мнение, че темата трябва да се реши с невоенни средства. Като италианка, ще използвам израза "Всички пътища трябва да водят към Женева", имайки предвид доминирания от ООН преговорен процес. Могерини заяви, че по този въпрос има единство сред държавите членки и колегите ѝ външни министри.

На въпрос дали съветът е обсъдил турската военна операция „Маслинова клонка“ на територията на Сирия, Могерини отговори, че темата е била на дневен ред. Министрите са изразили загриженост заради цивилните жертви и хуманитарния аспект. Позицията на ЕС продължава да бъде, че целта трябва да е ДАЕШ. Призоваваме турските си приятели да се въздържат от военни акции, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!