Очаква се ГЕРБ и Патриотите да обявят програмата за правителство

OFFNews 13 април 2017 в 07:15 4112 2

Очаква се ГЕРБ и Патриотите да обявят програмата за правителство

Преговорните екипи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще направят съвместно изявление в сградата на парламента. Очаква се да бъде обявена програмата на правителството, изготвена след преговорите по управленските приоритети.

Програмата за бъдещо правителство се очаква да бъде договорена окончателно днес. Двете формации вече постигнаха консенсус по спорната тема за увеличението на пенсиите. Бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че до края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева. Това ще стане на две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - на 200 лв.

В началото на седмицата беше обявено, че вече е постигнат компромис по четири секторни политики - отбрана, енергетика, туризъм и спорт. Разговаря се и по темите образование, социална политика, икономика и външна политика. И ГЕРБ, и Патриотите декларираха че визират 4-годишен управленски мандат. Конкретни имена за министри предстои да бъдат обявявани. И двете страни отричат за момента да са водени разговори за кадрови назначения и разпределение на министерства.

От партията на Веселин Марешки "Воля" обявиха, че ще подкрепят третото правителство на Борисов, а от ДПС направиха заявка за обща програма с ГЕРБ с хоризонт една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови