Окончателно: Пенсията - 180 лв. от 1 юли, 200 лв. от октомври

Служебно правителство - президентска република, опитаха се да разчистят пътя на управление на БСП, каза Владислав Горанов

OFFNews 12 април 2017 в 09:16 18670 10

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева. Това ще стане на две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - на 200 лв.

Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ пред бТВ.

По думите му за тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата расте и ще е под 300 млн. лв. за 2018 г.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше - или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, разкри още Горанов.

Във връзка с нарастването на минималната пенсия Горанов уточни, че са направени много изчисления с помощта на експерти от НОИ. „Видяхме какво струва една или друга мярка и се обединихме около определени цифрови параметри”, подчерта той. "Дебатът беше какво може да си позволи държавата", каза още Горанов. По думите му има слабости в решението за повишаване на пенсиите, защото се създава увеличение само за част от пенсионерите, но от друга страна вдига пенсиите на най-бедните пенсионери. 

„Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение”, заяви Горанов. Той заяви също, че може отново да е финансов министър в новия кабинет, но уточни, че все още не са водени конкретни разговори за министерски кресла.

Според бившия финансов министър резерв може да се търси при инвалидните пенсии, за част от които има подозрения, че са отпуснати незаконосъобразно.

Горанов коментира също, че за него не е лоша идея да се подпишат отделни споразумения с всеки един от лидерите на партиите от коалиция „Обединени патриоти” – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, но по думите му те едва ли ще се съгласят. Владислав Горанов добави, че първият разговор с патриотите е бил, че ще се управлява 4 години и тяхната вътрешна коалиция - Обединени патриоти - ще бъде стабилна. 

"Те предпочитат да се представят като монолитен субект, явил се на изборите като коалиция и участващ в разговорите с ГЕРБ като коалиция", допълни той.

Директен разговор кой на какво да е министър още не е воден, категоричен е Горанов. Той добави, че постовете във властта ще бъдат гласувани в началото на май месец, а сега се водят разговори за програмата на коалицията за управление на страната. 

Служебното правителство 

Владислав Горанов коментира и служебното правителство с думите: "Не успяха да си намерят времето, бързаха да направят кадрови промени. Очакваше се друг резултат от изборите, сценарият беше друг, управление с участието на левицата - те се опитаха се да разчистят пътя за управление и затова се натрупа критична маса от грешки". По думите му институцията "служебно правителство трябва да се преосмисли изобщо, трябва ли да съществува и ролята на служебното правителство и отговорността". "Когато имаме служебно правителство, ставаме президентска република", смята Горанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

8

мнение от IP

12.04 2017 в 14:06

Кинджо,
Аз познавам...Всичко това с пенсиите е едно отвратително дрънкане, което ползват и БСП, и Патриотите. Ама Горанов да обяснява "какво може да си позволи държавата", в която се случи КТБ, Белене и раздути обществени поръчки, държава, в която тече като през решето обществен ресурс - не мерси!

8753

6

Кинджо

12.04 2017 в 11:05

Трбва ли да има минимална пенсия? За кого е тя? Кой електорат ще се възползва от нея .... аз не познавам човек който е работил и се е осигурявал и плучава пенсия под 300 лв. Чии пенсии вдигат сега? На пенсионерите по възраст които никога не са внесли една стотинка в пенсионната система? На хора осигурявали се на минимална заплата ( които преди плоския данък също не внасяха осигуровки ) и прибирали реалната си заплата под масата? За кого се борим?

12165

5

meta11

12.04 2017 в 10:43

Значи всички цървули, калинки и неграмотни мангали гласуваха за гроб, а после защо патриотите не вдигнали пенсиите. Поне има някой да ръчка гробарите да свършат нещо полезно.

16008

4

Nik68

12.04 2017 в 10:15

А относно Горанов и ролята му на основно действащо лице в преговорите напоследък. Припомнете си всеки път като каже нещо - как се отказа от парламента, защото не му стигала запалатата на депутат. Всеки път се питам, как аджаба му стига министерската и доколко може да му се вярва за каквото и да било.

16008

3

Nik68

12.04 2017 в 10:12

Балкански. Спри се с квалификациите и неподкрепените прогнози. Последните ти от рода: "С теб сме Корнелия. Победа", отидоха в канала. Те нещата уважаеми са такива каквито са, а не каквито на мен или на теб конкретно ни се иска.

10571

2

Hissarion

12.04 2017 в 10:07

Не е ли срамно български граждани да живеят с по 100 евро на месец? Други политики нямало да могат да реализират! Какви други политики - санирането или запълването на изтеклите в джоба на Шиши пари от КТБ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!