Очаква се депутатите да приемат доклада за продажбата на ЧЕЗ

OFFNews 10 май 2018 в 07:26 1801 0

Очаква се депутатите да приемат доклада за продажбата на ЧЕЗ

Депутатите от временната парламентарна комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ трябва да приемат доклада за работата си и да излязат с конкретни предложения към различните институции. Очаква се да се поиска от Министерския съвет да преразгледа постановление, свързано със стратегическите обекти за националната сигурност с оглед включване на определени активи от електроразпределителното дружество, съобщава БНТ.

Министерският съвет да преразгледа едно постановление, в което са стратегическите обекти за Националната сигурност с оглед включване на определени активи от електроразпределителното дружество. Това са подстанции, далекопроводи, диспечерски центрове, които гарантират електроенергия и сигурност на доставките на населението, каза председателят на комисията Жельо Бойчев.

Депутатите ще отправят и препоръка към министъра на енергетиката да предложи критериите, на база на които регулаторът да има право на становище при подобни сделки. С последните поправки на Закона за енергетиката бяха дадени права на регулатора Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да дава съгласие с разпореждане на дялове на 20 процента.

Депутатите предлагат също да бъде направен анализ на работата на специалните служби.

"Това, което получим като информация, не мога да кажа, че задоволява комисията, пък и искаме на база на този случай да бъде разгледано тяхното поведение", каза Бойчев.

Неприемлив за депутатите е отказът на банките да дадат конкретна информация.

"По естество отказът от предоставяне на информация за финансирането не дава възможност да прецениш кой е крайният собственик на активите, т.е. не си наясно кой купува. Може да се окаже, че има скрит собственик", добави председателят на временната комисия за ЧЕЗ, цитиран от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!