Обвиненият за рекет брат на депутат от БСП нямал забрана да напуска страната

OFFNews 13 септември 2018 в 12:33 1191 0

Илия Стоилов, който е брат на депутата от БСП Георги Стоилов, е напуснал легално България, не е обявен за издирване и не му е забранено да излиза от страната.

Това се разбра от думите на вътрешния министър в оставка Валентин Радев, който отиде в парламента по настояване на ГЕРБ, за да разясни случая заедно с главния прокурор Сотир Цацаров. По-рано днес Цветан Цветанов обяви, че "братът на депутата от БСП иска да се укрие" и е "напуснал страната с огромна сума пари за Чехия".

Преди започването на разискванията по темата от БСП напуснаха залата. "Няма какво да слушаме министър в оставка, той си я носи в джоба. Да слушаме някакви съждения по слухове - няма смисъл", обяви социалистът Филип Попов преди депутатите от БСП да излязат от пленарната зала.

От изслушването се разбра, че през 2016 година в ГДБОП е получен сигнал, че Илия Стоилов е ръководител на организирана
престъпна група за изнудване, рекет, побой. Били претърсени 15 адреса, направени 6 обиска на лица, били задържани 8 души. На 29 август мярката на Илия Стоилов "задържане под стража" е сменена с по-лека - подписка. Тогава той напуснал страната. Междувременно прокуратурата обжалвала решението на съда да го пусне от ареста и на 11 септември пак му була наложена най-тежката мярка, но той вече не бил в България.

"От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването", обясни главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови