Община Пловдив е загубила делото си - да върне имота на площада и да не се прави на ощипана

OFFNews 07 февруари 2018 в 11:17 8321 2

Татяна Дончева
Татяна Дончева

"Този, който е заградил имота в центъра на Пловдив, си има тапиите за собственост. А това, че пловдивската община не ѝ изнася, защото знае, че е загубила делата, е съвсем друг въпрос. Гражданството обикновено казва: "Е, щом държавата и общината претендират, те сигурно са прави". Не, не са. Общината си е загубила делата, защото вместо да преговаря с наследниците по един нормален начин, тя хем е почнала преговори, хем им е забила нож в гърба, тръгвайки на дело", коментира председателят на Движение 21 Татяна Дончева пред bTV тази сутрин.

Спорният имот зад Централна поща на площада в Пловдив осъмна преди два дни ограден с метална ограда, на която има табелки с надпис "Частен имот". Имотът има десетки собственици, чиито магазини бяха принудително премахнати, пише "Под тепето".

Сградата е съборена по време на висящо дело, оспорващо законността за премахване на магазините, от 2016 г., уточнява пред пловдивския сайт адв. Поля Христева, която представлява собствениците на имота.

Имотът обаче е частен, а не общински - това е видно и от кадастъра. И собствениците му, позовавайки се на конституционното право на неприкосновеност на частната собственост, са го заградили.

"Съдът се е произнесъл, точка по въпроса. Върнете имота на хората и недейте да казвате, че щом държавата и общината са на противната страна, са прави", призова Дончева тази сутрин.

"От общината да направят друг план за площада, а не да вадят телевизията и да казват на хората: "Ууу, гледайте колко сте гадни вие". Не им е права позицията. Имотът е върнат на хората."

"Пловдивската община знае, че част от нейния площад е взет, защото е загубила делата си и няма защо да се правят на ощипани и незнаещи за какво става дума. На тоя площад като не минава пътеката оттам, ще минава малко по-вдясно. Ще го решат по друг начин", каза Дончева.

Акцията в Септември

Дончева коментира и шумната и показна акция, при която бе арестуван кметът на община Септември Марин Рачев.

"Това се знае от лятото. Септември е малка община - отдавна да са направили проверките. Но не, изведнъж сега се прави акция - арестуват шумно кмета, с качулки, с шапки с процепи. Все едно, че влизат при световния тероризъм и почват: "Ама ние делото го започваме за умишлена безстопанственост". Така ли? Вие за четири, шест месеца досега на умишлената безстопанственост ли сте още? Защото да си сключваш сделки с роднини не е умишлена безстопанственост. Това може да бъде всякакви други престъпления, но не е умишлена безстопанственост", коментира Дончева.

Тя бе категорична - щом при тази голяма шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение "Задържане под стража" още на първата стъпка, това означава, че доказателствата са афиф.

"Защо? Нали шест месеца работите? По какво работите? Освен това - защо са ви необходими качулки? Образувайте си дело, вземете си нормална мярка за неотклонение - 10, 15, 20 хил., според съвременните нормални критерии за доходите на тези хора, отстранете го от длъжност да не пречи на разследването и си карайте работата. Защо ви е необходимо друго?", попита тя.

Шенген

Лидерът на Д21 коментира и поредния опит на политиците ни да убедят Европа, че България трябва да влезе в шенгенското пространство и еврозоната.

"Влизането в Шенген и еврозоната е въпрос на общия капацитет на страната. Той започва с финансовото ѝ състояние, икономическия ѝ ръст, организацията на живота в държавата, организацията на държавната администрация, организацията на съдебната система, общините и всички останали институции.

Трябва да признаем, че Сърбия, Хърватска са по-напред от нас. Нищо, че даже не са членове на ЕС, по други причини.

Но вместо да подобряваме състоянието, го влошаваме. Не бих казала, че причината е само защото ГЕРБ управляват 10 години, макар че това също има принос, тъй като тук партийната принадлежност към ГЕРБ даде възможност на всякакви хора, на пълни неграмотници и дилетанти, да заемат ключови положения в общините и държавната администрация", посочи Дончева.

Има и друг проблем: "идват поколения, които са по-малко образовани, по-малко можещи, по-малко знаещи. Има демотивация на поколенията в заварено положение, които казват: "Няма никакъв смисъл да работя, да се моря, да полагам усилия, защото от това не ми зависи кариерата, заплатата, нищо".

Дори за изпълнителските кадри в машиностроенето, текстила, строителството има категорично смъкване на нивото. От какво да се роди качествен живот в държавата с хора, които могат и знаят по-малко?"

Ситуацията в България е изгодна за Германия и Америка, смята Дончева, защото те са склонни да "дундуркат" сегашното управление поради собствените си частни интереси - възможност да вдигнеш телефона и да кажеш на властта: "Искам еди какво си" и тя да каже "Yes!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

07.02 2018 в 11:33

Дончева, казваш някои правилни неща - например, че върховенството на закона трябва да се уважава от всички: общини, правителство, граждани.

После обаче ръсиш пълни простотии. Хърватска не била член на ЕС - ама е! От 4 години вече. Ти къде спа? Членството в ГЕРБ давало път на дилетанти. Ми дава, както преди тях бяха дилетантите на БСП (ти не беше ли техен член тогава?). Новото поколение било на тъпи мърлячи - бе я моля ти се, това го разправят всички баби и дядовци от всяко старо поколение. Или подкрепи с цифри и статистика или недей и ти като Бойко да се оплакваш от лошия материал. Един дол сте всички - пълни злета.