Обмислят инфлационна индексация на пенсиите от 1 юли

OFFNews 15 април 2022 в 09:04 1885 0

Властите обмислят варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи юли. 

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по БНТ. Индексацията ще трябва да компенсира спирането на ковид добавката, която пенсионерите ще получават до 30 юни. 

Сред разглежданите възможности са: към пенсиите да се добави твърда сума под формата на антиинфлационна добавка, пенсиите да се увеличат с процент, равен на сбора на инфлацията и ръста на средноосигурителния доход, да се пристъпи към индексация на два етапа - например, по швейцарското правило и последващо осъвременяване. 

Кой от вариантите ще избере правителството зависи от изчисленията на специално създадена за целта работна група. Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание. Министърът на труда и социалната политика обаче беше категоричен, че след отпадането на ковид добавките, пенсионерите няма да получават по-малко средства. 

"Не, няма да ги изненадаме неприятно. Може да ги изненадаме само приятно. Светът е в криза, не само в България има инфлация. Аз съм съгласен с твърденията, че подобно наливане в пенсиите провокира инфлация, но аз не мога да се съглася, че за да не провокираме инфлацията, трябва да оставим хората гладни", каза Гьоков.

Половината от пенсионерите у нас - около един милион души разчитат на минимална пенсия, добави социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика не приема замразяването на размера на минималната работна заплата, заложено в средносрочната тригодишна рамка, изготвена от министерството на финансите.

"Тази рамка се актуализира на всеки три месеца. Аз съм сигурен, че заложеното там е изчислявано преди войната в Украйна и не е отчетена тежестта на събитията", каза Георги Гьоков. Той допълни, че е възможно от първи юли да има увеличение на заплатите на социалните работници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови