Обменяме със САЩ данни за пътниците

OFFNews 15 юли 2015 в 12:10 2015 2

Обменяме съСАЩ данни за пътниците

Министерският съвет утвърди подписаното на 23 март 2015 г. Споразумение между България и САЩ относно обмен на информация за пътниците и предлага на Народното събрание да го ратифицира, съобщиха от правителствената информационна служба.

Споразумението установява правна рамка за идентифициране на конкретни лица, участващи в международни пътувания, които е възможно да представляват риск за другата страна. Това предоставя възможност за превенция, разкриване, разследване и наказателно преследване на тероризъм и други тежки престъпления, като по този начин се улеснява легитимното пътуване между България и САЩ. Компетентните органи за прилагане на споразумението от българска страна са МВР и ДАНС.

Международният договор ще бъде изпълняван съгласно изискванията на Споразумението между Европейския съюз и САЩ относно използването и предаването на резервационни данни на пътниците, подписано в Брюксел на 14 декември 2011 г.

Днес правителтвото взе решение и за сътрудничество с Федералния съвет на Швейцария в борбата и превенцията на престъпността. Подготовката на документа и подписването му са обсъдени при срещата миналия месец на премиера Борисов и федералния президент и министър на правосъдието и полицията на Конфедерация Швейцария Симонета Сомаруга.

Целта на Споразумението е да се засили полицейското сътрудничество между двете страни в усилията за превенция на заплахите за обществената сигурност и борба с всички форми на престъпност, по-специално чрез обмен на информация на стратегическо и оперативно ниво и чрез поддържане на редовни контакти между компетентните органи.

Съгласно Споразумението, сътрудничеството се осъществява чрез обмен на полицейска информация, оказване на помощ при отправена молба за съдействие, съвместни анализи на сигурността, координация на съвместни операции, обучение и повишаване на квалификацията на полицейските служители. Договореностите създават възможност за определяне на офицери за връзка, които да подобрят сътрудничеството чрез подпомагане на процедурите за взаимна полицейска и правна помощ по криминални въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!