''Обичам този човек, Слави. Може да се подкрепяме - аз куцам с десния, той - с левия крак.'' И още от бисерите на Борисов

Истерични и злобни хора винаги са ме плашили, признава премиерът в оставка. И припомни думите си към Станишев: ''Спри ги тея Мая и Корнелия, излез ти''

Рени Петрова 20 април 2021 в 13:54 19441 0

"Сега го разбирам Слави, но това не го прави по-слаб. Аз го обичам този човек, Слави, защото е доказал 30 г., че е №1 в нещо, каквото и да е то. Това не е кусур, а геройство - когато имаш болка, да търпиш", заяви премиерът в оставка Бойко Борисов чрез живо включване във Фейсбук страницата му. "Слави Трифонов сега трябва да говори. Може да се подкрепяме, аз куцам с десния, той с левия крак", добави той.

Оперираният вчера министър-председател, който вече се представя като "гражданина Борисов", събра министри в оставка и председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в "Софиямед", откъдето в тяхната компания представи проектокабинета си. В болницата вчера той претърпя пета операция на коляното след контузия на футболен мач.

"Толкова години носих отговорността сам, с различни партньори - от сутрин до вечер. Отдръпнах се. Истерични и злобни хора винаги са ме плашили. Политиката не е в това да отидеш да врещиш, да псуваш, да се караш, да се сбиеш. Това го правят мутрите. Отговорните правят кабинети", каза още премиерът.

Той припомни как каза на Сергей Станишев в парламента: "Спри ги тея Мая и Корнелия, излез ти". Истерични, злобни жени. Сега те и Капон, и още двама мъже. Искат да викат и да направят патаклама в парламента, каза още Борисов.

Относно изслушването на Борисов утре в парламента, премиерът в оставка подсказа, че може и да не се яви. Той се обърна към предложения за министър-председател Даниел Митов с думите: "От днес нататък ще говориш ти, така че ето го новия премиер".

"Да не ме питат кога Борисов ще дойде да говори. Забравете ме и медиите, и всички - продължи Борисов живото си излъчване. -  Вместо да ми кажат "Браво, Борисов за това, което направи през годините! Отивай да си гледаш внуците!", само че аз ще се върна един ден, ще спра да куцукам, ще си почина, а като какъв ще се завърна - няма значение".

Според него избирателите искали той да е премиер.

"Бисерите" на Борисов не спряха дотук. Той попита предложения в проектокабинета за министър на културата Калин Вельов: "Вельов, плочки имаш ли? Искам да те видя по плочки с барабаните. Нали виждаш на правната комисия момчето какво е. Какви тигри са само!".

Според министър-председателя ако някой си мислел, че е било лесно да направи правителство с Реформаторския блок, дълбоко се лъжел. "Ако някой си мисли, че с Патриотичния фронт е било лесно да договориш в един ансамбъл да работят диаметрално противоположни партии, а след това се скараха и трите – Атака, НФСБ и ВМРО... Само Каракачанов остана до края и му благодаря", добави той.

От думите му стана ясно, че е предложил на Каракачанов да остане министър, но той му е обяснил, че "за разлика от другите партии, приема вота на избирателите, които не са го пуснали в парламента".

Борисов разкритикува и избора на председател на парламента (Ива Митева от "Има такъв народ" бе предпочетена пред Цвета Караянчева от ГЕРБ - бел. ред.), като заяви, че те (останалите политически сили), ако имаха малко морал и "малко се бяха събличали да играят физическо, слагаш председател на парламента първата политическа сила".

Стана ясно и че Любен Дилов-син, предложен за министър на туризма, и премиерът са водили разговор по "интелектуални теми". "Първия човек, който ми каза, докато си говорехме по интелектуални теми, че ако другите знаеха колко съм умен и колко неща знаем, те не са в час просто. Те и за Винету говорят, но не е една книга, а са две, но те и това не го знаят", обясни Борисов. 

Министър-председателят в оставка се обърна към депутатите си с призива да вземат мандата днес и "там, където не са скъсани връзките, да се опитат да говорят с хората, дори да не се съгласяват да ги подкрепят". "Прозвънете им, вижте ги. Ако не днес, в четвъртък да стане. Да не е петък, че е ден на майстора", каза още той. 

Борисов наплаши депутатите си с думите, че останалите партии могат да ги държат от 9 часа, докогато си пожелаят, а "гражданина Борисов не могат да го викнат". 

"Те ще ви говорят за електронно гласуване, макар че всички държави се отказаха от него, защото руските хакери чакат. Ще говорят за гласуване по пощите, но кой ще контролира? Като отида да гласувам, те е гледат дали съм същия, хем са все от Банкя хора. Гледат ме - аз ли съм, не съм ли. А по пощата, като дойде един плик с писмо, откъде ще знаеш, че не сме го пратили ние", заяви още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови