Обединени патриоти призоваха да се подпише безкомпромисно договора с Македония

OFFNews 20 юли 2017 в 09:34 9970 1

Призоваваме договорът за добросъседство с Македония да бъде подписан безкопромисно в името на паметта на илинденци.

Това поискаха в декларация Обединени патриоти. Депутатът Йордан Йорданов прочете: „Днес се навършват точно 114 години от паметното лято на 1903 г. Тогава цяла Европа заговори за подвига на македонските и тракийските българи, за героичната им саможертва и романтичния им идеал. Илинденско-Преображенското въстание беляза завинаги съдбата на Балканите и родовата история на милиони. В онези дни българите от Вардарско, Беломорието и Одринско въстанаха срещу човеконенависните договорки на Великите сили. Като следствие от най-голямото българско въстание бяха опожарени стотици села. Бяха избити и изклани хиляди българи, а други десетки хиляди се принудиха да напуснат родните си огнища и да търсят спасение в Майка България“.

Йорданов коментира, че Илинден е символ на свобода, гордост за българите и опора. „Илинден и Преображение Господне преди 114 години станаха и вододел за преображението на цял един народ. 114 г. по-късно е време за ново преображение“, обявиха Обединени патриоти, които наблегнаха на факта, че днес това въстание се чества в две държави. "Македония не е наш враг, а Македония сме всички ние", каза още депутатът от Обединени патриоти. 

Екатерина Захариева: Текстът е финализиран, няма да водим повече преговори

Текстът на договора за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма намерение да води нови преговори, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева по бТВ. По думите й споразумението стъпва върху декларацията от 1999 г. и представяните днес като спорни моменти са изяснени още преди 18 г.

Разликата е, че вече има механизъм за наблюдение на разпоредбите и ще има експертна комисия от историци и общественици от двете страни, които ще работят за подобряване на учебните програми на база на легитимни исторически източници.

По думите й договорът ще бъде подписан на македонски (според Конституцията на Република Македония) и на български (според Конституцията на Република България), каквато клауза е имало и през 1999 г. „Договорите не признават нито езици, нито народи”, подчерта Захариева.

Има клауза за общата история. Чий цар е Самуил? „Ясно е цар Самуил чий цар е, нека имаме повече самочувствие”, отговори тя.

По думите й „България няма бърза работа” по отношение на споразумението, но в Скопие трябва да решат дали „да продължат да бъдат изолирани 11 г. от съседите си, от света, правейки се на много велики, или искат да имат европейско развитие”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

20.07 2017 в 10:52

Тогава цяла Европа заговори за подвига на македонските и тракийските българи, за героичната им саможертва и романтичния им идеал.


Да не би да сте объркали нещо? Как така тогава не са говорели за древните македони?!
От друга страна читав комшия е дваж по-ценен от задокеански "партньор"!