НЗОК пое функциите на Фонда за лечение на деца, обещава преходът да е безпроблемен

OFFNews 01 април 2019 в 12:36 1872 1

Здравната каса поема от днес функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Комисията за лечение в чужбина. 

Промяната беше въведена чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за тази година. 

От институцията обещаха преходът да стане безпроблемно и да няма забавяне в отпускането на средства за лечение. 

"За всички случаи, при които предстои заминаване за чужбина, няма да има проблеми в нито едно отношение. Няма да има прекъснатост, а ще има приемственост, продължаване и донадграждане на всичко, което се е случило до момента", заяви директорът на Дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социално сигурност" д-р Галя Йорданова.

Тя обясни, че 146 заявления, които не са приключени от Фонда, и 24 - от Комисията за лечение в чужбина, преминават в НЗОК. 

На страницата на Касата може да се намери информация за правата и задълженията на пациентите, ако кандидатстват за финансиране на лечение в България или чужбина.

В сградата на централното управление на НЗОК, на ул. “Кричим“1 е обособена и приемна за гражданите, в която родителите на малките пациенти и хората над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията. Приемното време за граждани е всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.30 ч.

Всички подадени и неприключили заявления към Фонда за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина могат да бъдат проследени на страницата на Касата. Там може да се види това, което е било до 1 април и пълна информация затова как се движат документите, обясниха от Касата.

Според Йорданова вече са изготвени типови договори с външните експерти и към тях са поканени хабилитирани професори и доценти, които да участват като представители на експертните съвети.

Комисиите, които преминават в НЗОК, са ситуирани в Касата и са в една и съща Дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социално сигурност", което предполага и по-бърза оперативност, увериха от институцията.

Оттам са категорични, че няма промяна в условията и документите за лечение у нас и в чужбина - всички те са описани на сайта на НЗОК. 

На въпрос дали всички лекарства, които досега е поемал Фондът, ще продължат да бъдат заплащани, Йорданова отговори, че не вижда причина за притеснения и правилата на Фонда се запазват.

Тя уточни, че досега сроковете за подаване на заявления във Фонда са били много разтегливо понятие, затова има неприключили случаи още от 2015 г., като отсега нататък сроковете ще са в рамките на две седмици. 

Заявленията първоначално ще се подават в приемната на НЗОК, а от октомври - и в Районните здравни каси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

1

kokoten

01.04 2019 в 18:16

...в ръцете на НЗОК всичко се проваля....НЗОК е еманация на неспособността на държавата да се справи с каквото и да е било....батака ще е пълен....Бог да пази децата....