Нулева миграция и нулев натиск на границата, отчете Борисов

OFFNews 11 февруари 2017 в 13:40 5900 3

На българската граница има нулев бежански натиск и нулева миграция и именно правителството на ГЕРБ се е справило с този проблем", това коментира лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов по време на кръгла маса на ГЕРБ за образованието. На този акцент партията залага най-много в предизборната си програма. 

Борисов заяви, че правителството на ГЕРБ се е справило с този проблем. „След като минаха изборите изведнъж тази тема изчезна. По думите му България е единствената държава, която е получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата.

Борисов допълни, че в програмата на ГЕРБ е заложено увеличаване на охраната по границата, като там ще бъдат разположени жандармерия, гранична полиция и армия, и ще се влиза в България само през официалните КПП-та.

„Всички спазваме международните спогодби и конвенции, но само когато дойде на официалния КПП. В момента това, което имаше като проблемни места, вече е отстранено“, каза още Бойко Борисов.

Борисов каза още, че 800 човека се обучават за сътрудници по охраната в малките населени места или по границата.

Кметът на столицата и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира образованието и целите на ГЕРБ. 

Тя изтъкна, че от 2009 г. досега увеличението на учителските заплати е в размер на 46,7%, но това не било достатъчно. "За да имаме качествено образование, постигнато в по-кратък период от време, това изисква масирани инвестиции в учителите. 

Фандъкова каза още, че основен акцент в програмата на ГЕРБ в сферата на образованието е преодоляване на неграмотността чрез достъп на децата до образование, особено на тези от най-уязвимите групи, а това щяло да стане с финансиране и работа със социалните институции.

По думите ѝ друг основен момент е не само увеличението на учителските заплати, но и привличането на млади учители и подготовката на педагогическите кадри във висшите учебни заведения.

Борисов от своя страна каза, че досега увеличението на учителските заплати е било невъзможно заради задълженията на правителството. „2015 година 3,7 млрд. лева отидоха за КТБ, без да ги усети народа. Това са двойните заплати за още три години, на учителите. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца, за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите за още три години напред. За радост 2017 нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд, без да ги усетите от джоба си. Чух отново заявки за „Бургас – Александруполис“, за „Белене“..., каза Борисов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

11.02 2017 в 15:24

Naglec i lujec !!! Prikliuchihte s karadeneto!!!

12133

2

Azazel

11.02 2017 в 13:50

Нагъл, по-нагъл, най-нагъл!!! Интересно как сърбите отчитат все по-голям мигрантски натиск на сръбско-българската граница, а нашите все по-малък, че и вече изнагляха до нулев, на българо-турската... Тези мигранти на сръбската граница от небето ли падат там?! Това, че нашите си заравят главата в пясъка, пропускат мигрантите да си минават откъдето си искат и не ги отчитат, защото не ги залавят, не значи, че ги няма... Още повече, че в големите студове, самите мигранти не смееха да тръгват на път, но ГЕРБ и това отчетоха като техен "успех"...