ГЕРБ: Програмата на БСП струва над 4 млрд. лева на година

OFFNews 08 февруари 2017 в 15:59 3708 1

4 190 000 000 лв. струват на година обещанията на БСП, според икономическият екип на ГЕРБ. Вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че цената на програмата на БСП е 1,9 млрд. лв. годишно.

Бившият финансов министър Владислав Горанов твърди, че програмата на БСП предполага промяна на данъците - увеличаване на ДДС с 10 на сто или данъка върху доходите на физическите лица. 

"Да кажат честно, че ще увеличат данъците. Другата възможност е да се канят да изхарчат натрупаните резерви и да вдигнат дефицита много над 3-те процента, обяви Горанов. От БСП вече контрираха, че няма да надскачат този дефицит. 

Относно промяната в плоския данък и облекчението за работещите родители, заложено в програмата на БСП, Владислав Горанов коментира: „373 млн. няма да постъпят в бюджета, ще останат на разположение“. Според него мярката за младите предприемачи, анонсирана от БСП, създава опасност само след една година да бъдат загубени стотици милиони от корпоративното облагане. 

Владислав Горанов бе категоричен, че увеличението на пенсиите трябва да следва ръста на икономиката и заложения модел в пенсионната система. „Неприемливо за системата е да увеличим изпреварващо пенсиите на една категория хора за сметка на други. Ако увеличим само най-ниските пенсии, какво ще се случи с останалите? Трябва да има пропорционално увеличение за всички пенсионери, за да се запази пропорцията от техния принос към пенсионната система“, обясни бившият финансов министър. Горанов посочи, че според изчисления на НОИ осъвременяването на всички пенсии към 2015 г. би струвало 1 700 милиона.

Председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев заяви, че в сметката, представена от ГЕРБ, не е отразен големият енергиен шлем, за който настоява БСП. „Да добавим Белене - 20 000 000 0000; 7-ми блок: 10 000 000 000; Южен поток - 10 000 000 000; Бургас Александруполис - 5 000 000 000.Това са още 45 000 000 000“, категоричен бе Добрев.

Според вицепремиера в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев най-добрият вариант е БСП да не смятат да изпълняват тази програма, защото реализирането й би било с катастрофален ефект върху икономиката и ще доведе до отлив на инвестиции.

Относно мерките, които левицата предлага за увеличаване на населението на страната до 8 милиона, Дончев коментира, че това означава населението да се увеличи с 847 хиляди за четири години. „15-20% трябва да скочи раждаемостта. За това са нужни 50 години. БСП 50-годишен мандат ли планира? Жените във фертилна възраст трябва да бъдат извадени от пазара на труда и да се занимават с възпроизводство, което ще навреди на икономиката“, заяви бившият вицепремиер.

Дончев обясни, че има мерки, които ГЕРБ одобрява. „Всички мерки в сферата на професионалното обучение са на място, приветстваме подобен подход. Това трябва да бъде обект на надпартиен консенсус - готови сме на разговори и преговори в тази насока“, каза той.

По думите му, доходите трябва да идват от една работеща икономика. „Ние надграждаме икономическия ръст с мерки за икономически растеж. Комбинираме го с мерки с гарантиране на сигурността, правосъдието и образованието. Всичко това би довело до ръст в доходите, не само на работещите, но и на тези, които разчитат на социалната система“, подчерта Томислав Дончев.

За предлаганите от БСП фонд „Индустрия“ с държавни средства в размер на 500 млн. лв. и фонд „Иновации“ с начален капитал 150 милиона лева бившият вицепремиер обясни, че идеята звучи добре, но само на първи прочит, защото вероятно би довела до увеличаване на данъците. „За сметка на кой останал разход ще бъдат създадени двата фонда - трябва ли да се увеличават данъците? По какъв начин ще се определят предприятията, които ще участват във фонд "Индустрия"? Има ли опасност от сблъсък с европейското финансиране, защото и в момента имаме 2,5 милиона в оперативната програма за конкурентоспособност. Някой от левицата запознат ли е с европейското законодателство и няма ли опасност от наказателна процедура, свързана с държавната помощ?“, каза още Томислав Дончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови