НС вика ЦИК да обясни за защитената хартия

Ружа Райчева 24 януари 2023 в 10:28 1183 1

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Десислава Атанасова

Промяна в плана - вместо външния министър, на днешното извънредно заседание депутатите ще изслушат председателя на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори и "експериментите" на комисията със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване.

В началото на днешното пленарно заседание стана ясно, че служебният външен министър Николай Милков няма да може да се яви за изслушването в парламента и да отговори на въпроси за физическото посегателство над български гражданин в Северна Македония, както е по програма.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи вместо това да се "разисква друга важна тема". Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че е провела "успешно експерименти със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване".

"Информацията е, че ЦИК е провела тестове с хартията за машинно гласуване. Считам, че Народното събрание трябва да е запознато с резултатите от проведените тестове и ако при подготовката за предстоящите избори има някакви промени, трябва законодателите да са наясно с тях", заяви тя. 

Изслушване на председателя на ЦИК Камелия Нейкова ще бъде втора точка от дневния ред. В момента депутатите обсъждат законопроект за денонсиране на участието на България в две международни банки с мажоритарното участие на Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!