НС възложи на правителството програма за инвестиции в отбраната до 2023

Ружа Райчева 31 януари 2023 в 14:22 1423 1

Маршируващи войници

Снимка БГНЕС/Архив

Маршируващи войници

Народното събрание прие проекторешение, което дава срок от три месеца на правителството да изготви и внесе в парламента подробна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 г. е одобрена от Народното събрание през 2021 г. В нея са описани основните и критично важни за българската отбрана способности, които следва да бъдат постигнати до 2032 г. Приетото днес проекторешение е внесено от парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Против гласуваха само от "Възраждане", а БСП се въздържаха.

"След агресията на Русия в Украйна и продължаващата близо година война следва да се извадят поуките от бойните действия и да бъдат отразени в приоритизирането на необходимите отбранителни способности, които следва да се модернизират или придобият от българските въоръжени сили", пишат вносителите в мотивите.

Проектът изисква по-детайлен подход в изработването на цялостна програма за инвестиции в Българската армия, като дава конкретни препоръки и срок за изпълнение, което ще създаде още гаранции за това, че модернизацията на Българската армия ще се реализира.

Проекторешението изисква от Министерски съвет (МС) да внесе в парламента програма, която да включва всички проекти, които следва да се реализират до 2032 г. Проектите, чиято прогнозна стойност надвишава 100 млн. лева, трябва да бъдат описани разделно. Целта е депутатите да са сигурни, че когато одобряват предложената от МС финансова рамка тя ще бъде достатъчна за реализация на всички проекти. 

МС трябва да предостави финансова рамка, която да осигури реализацията на проектите и нормалната поддръжка на придобитите и съществуващи отбранителни способности и нормалния инвестиционен процес в Министерството на отбраната.

Всички проекти следва да включват всичките елементи, включително боеприпаси, C4I (командване, управление, комуникации, компютри и разузнаване), системи, инфраструктура и т.н.

Николай Дренчев от "Възраждане" заяви, че не е редно Народното събрание да възлага на едно служебно правителство, което най-вероятно ще функционира още няколко месеца, да взима решения за десет години напред. "Ако наистина направят нещо, то ще е волно съчинение, направено от правителство с твърде кратък срок", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ каза, че депутатите не може да бездействат и да се преструват, че нуждата от модернизиране на Българската армия не съществува. По думите му сегашното 48-о Народно събрание трябва да даде насоки на следващия парламент какви инвестиции в отбраната следва да одобри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови