НС ще гледа на първо четене Закона за здравето

OFFNews 08 май 2020 в 07:39 3700 0

Промените в Закона за здравето ще бъдат разгледани на първо четене на днешното извънредно заседание на парламента. Предложенията на Министерския съвет определят мерките след края на извънредното положение, което изтича на 13 май.

Сред тях са забраната да се налагат запори, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.

По разпореждане на здравния министър ще продължи да действа и задължителната карантина за болни и завърнали се от чужбина. Правят се законови промени, свързани със социалната и икономическа защита на гражданите, промени в подкрепа на туристическия бранш, както и такива, свързани с дистанционното приключване на учебната година.

С изключение на БСП всички парламентарни групи одобряват мерките. От ДПС заявиха, че имат технически предложения, които ще направят между първо и второ четене.

Промени ще има и в Закона за акцизите и за този за корпоративното подоходно облагане, които целят да подпомогнат приходите в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови