НС гласува неуспешния мандат на Мария Габриел

Йорданка Веселинова 26 март 2024 в 11:10 2432 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Мария Габриел

Първият мандат на Мария Габриел е неуспешен, гласуваха тази сутрин депутатите.

Решението, внесено от Теменужка Петкова от ГЕРБ, бе прието с почти абсолютно мнозинство - 226 гласа "за" и 1 "въздържал се" - Бойко Рашков от ПП-ДБ.

Дебатът продължи точно час и пет минути. ГЕРБ-СДС и ДПС не взеха участие в него. Очаква се още утре президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ, тъй като с днешното гласуване процедурата бе отпушена.

Миналата сряда Асен Василев обяви, че гледа към втория мандат, тъй като първият бил изчерпан. Но още на следващия ден премиерът в оставка Николай Денков каза, че ако първият мандат се провали, то и вторият няма много шансове. От месеци от групата на ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ. Вчера това заявиха и от ДПС, които са на мнение, че без ГЕРБ не може да има мнозинство. 

Днес ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ последен шанс да се разберат и да излъчат "национално правителство", като от малката коалиция посочиха и срок - до връчването на мандата. Предсрочно, още преди заседанието, Бойко Борисов отклони тази покана. Делян Пеевски пък обяви, че е ясно, че предстоят избори.

От връчването на мандата ПП-ДБ ще имат седем дни, за да го изпълнят. Ако се провалят, Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третата и последна папка.

Нинова обяви, че нито иска третия мандат, нищо ще преговаря за втория

От трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да преговаря за втория мандат на ПП-ДБ. Както на консултациите при държавния глава, така и днес от парламентарната трибуна тя обяви, че БСП не желае да получи третия мандат, ако се стигне до него, тъй като ще го върне.

"Не желаем да участваме в сглобки и договорки в деленето на порциите на властта", обяви Нинова.

Тя добави, че  ситуацията в момента е "естествен и нормален край на една ненормална коалиция, която беше зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията и да изчистим задкулисието се прегърнаха с мафията и вместо да я изчистят, предложиха да делят с нея държавата."

ИТН също иска избори

Вчера от ИТН обявиха, че ако получат третия мандат, то ще го върнат веднага. Днес Павела Митова от партията на Слави Трифонов сравни ПП-ДБ с " тумор, който заразява целия организъм и той не може да функционира".

Тя разкритикува и ГЕРБ-СДС, които били предупредени, че с ПП-ДБ диалогът е невъзможен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!