Ново напрежение около дерогацията: Борисов иска да е възможно най-скоро, Петков държи на 1 март

Кристина Минчева 07 декември 2023 в 12:59 1139 0

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Отново да се стъпи на това, което казва ЕК и еврокомисарят - дерогацията да стане факт, колкото се може по-скоро, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а некоалиционният му партньор - съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ясно заяви, че тя трябва да е до 1 март. 

Борисов увери, че ПП-ДБ не трябва да се притесняват, ако отпадането на дерогацията влезе веднага и гарантира, че ако това се случи, ГЕРБ "няма да мръдне" от позицията си.

"Ако мръдне, си давам оставка от партията", заяви Борисов.

Доводите на Кирил Петков, че дерогацията трябва да до 1 март са, че "за да се намали руският петрол от 0 до 50 отнема не много време, но да се намали от 50 до 0 отнема време. Освен това България трябва да е има екип, който да е в готовност, ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. Трето много важно е договорите, които се сключват с неруски петрол, да не вдигат цените по бензиностанциите".

"Призовавам колегите от ГЕРБ да не преговаряме тази тема всеки две седмици. Имаше ясна уговорка, че датата е 1 март. Ние ще гласуваме за 1 март", заяви съпредседателят на ПП-ДБ и призова депутатите да се фокусират върху Бюджета и Конституцията. 

Относно данъчните закони и дали ГЕРБ-СДС ще ги подкрепят, лидерът на партията каза, че исканите от тях промени са направени и днес ще гласуват данъчните закони.

По думите му "в тази некоалиция, докато всичко не се договори, нищо не е договорено".

"Когато е договорено с нас, то минава, когато сега договаряме оръжието за Украйна, то ще мине. Когато договорим данъчните закони, те ще минат."

Петков пък смята, че се правят опити за дестабилизиране на отношенията между управляващото мнозинство и вътре в коалицията.

"Виждам колегите се опитват да използват – говорих с този по телефона, говорих с онзи по телефона, с този се срещнах, с онзи се срещнах. Нито едно решение не се взима в ПП-ДБ без всички лидери да си финализират крайните решения", смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови