Новите заместник-министри на финансите са Людмила Петкова и Ивайло Христов

Георги Ангелов 21 септември 2021 в 15:41 2967 0

Снимка Министерство на финансите

Людмила Петкова

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев за заместник-министри на финансите са назначени Людмила Петкова и Ивайло Христов. С друга негова заповед от длъжността заместник-министър на финансите е освободена Виолета Лорер. Нейният съпруг Даниел Лорер, който е част от политическия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" заяви вчера пред БНР, че съпругата му ще напусне в следващите дни поста на заместник-министър на финансите, но уточни, че тя няма планове да се включи в политическия проект.

Петкова заема длъжността за втори път, тъй като в периода 2013-2014 г. е заместник-министър на финансите с ресор Национална агенция за приходите, Агенция „Митници“ и Дирекция „Данъчна политика“. От 2000 г. до 2010 г. изпълнява ръководни длъжности в данъчната администрация. От април 2010 г. е директор на дирекция „Данъчна политика" в Министерството на финансите, каквато е и до настоящия момент. От 2010 г. Людмила Петкова е съпредседател на Работна група 27 “Счетоводна политика и одит” към Съвета по европейски въпроси към МС. От 2019 г. е председател на Групата „Кодекс за поведение"; (Данъчно облагане на предприятията) към Съвета на ЕС. Притежава магистърска степен в специалност „Икономика и управление на търговията" от УНСС. Специализира в областта на европейската административна практика.

Професионалният път на Ивайло Христов започва като бизнес репортер във вестник „24 часа“, след което продължава като експерт в Министерството на регионалното развитие и главен вътрешен одитор в Министерството на финансите, където работи до 2009 г. От 2010 г. заема длъжността „Одит мениджър“ в „Делойт Одит“. В периода от 2017 до 2019 г. работи като главен вътрешен одитор във „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. От 2019 до 2020 г. е част от екипа на Комисията за финансов надзор, където
е финансов анализатор, след което е финансов контрольор в „Евроинс Иншурънс груп“ АД. Христов е магистър по „Маркетинг“ от Университета по национално и
световно стопанство, където преди това завършва бакалавърската програма по „Макроикономика“. Притежава магистърска степен по „Публична администрация и управление на европейски проекти“ от Варненския свободен университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови