Новите лимузини на НСО за 665 000 лв вероятно ще са Шкода

Георги А. Ангелов Последна промяна на 09 декември 2020 в 16:39 11898 0

Снимка Архив

Досега колите на НСО бяха от премиум марки като Ауди

Новите 10 лимузини, които НСО купува по всяка вероятност ще са Шкода Супърб или Октавия, ако не бъде спряна обществената поръчка. Причината е, че единствената фирма, която е подала документи за участие до крайния срок 17 ноември е вносителят на Шкода ЕУРАТЕК АУТО ООД. Прогнозната цена на поръчката е 665 000 лв (без ДДС).

В приложената техническа спецификация е отбелязано, че новите автомобили трябва да с дизелов двигател с мощност над 189 к. с., да бъдат с автоматична скоростна кутия с не по-малко от 7 степени и задвижване 4x4. Колата трябва да развива над 230 км/ч и до ускорява от 0 до 100 км/ч за под 8,5 секунди. Разходът трябва да е по-малко от 6,0 литра за 100 километра пробег в смесен цикъл.

Освен това има още куп изисквания за луксозното возило като цветен информационен дисплей, мултифункционален волан с управление на аудио уредбата, автопилот за задаване на постоянна скорост, щори на задното стъкло и на задните врати, кожен салон, тонирани стъкла. Цветът на новите коли трябва да е черен металик.

На тези изисквания, от гамата на Шкода отговарят моделите Октавия и Супърб с двигател 2.0 TDI. Като вторият модел е по-вероятен, тъй като влиза в цената, а е по-луксозен.

Обществени поръчки само с един участник, често биват отменени, тъй като няма реална конкуренция, но има и достатъчно прецеденти.

На бъдещите нови коли на НО няма да се возят президент, премиер или председател на народното събрание, тъй като за тях се използват бронирани автомобили. Миналата година службата за охрана на властта се опита да купи две бронирани коли за 2 млн. лв., но поръчката беше отменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови