Нови правила за влизане в страната ни от днес

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2021 в 08:54 3359 0

Снимка Архив

Нови правила за влизане в страната ни са в сила от днес. Пристигащите от държави, които попадат в „червената зона“ на разпространение на COVID-19, са длъжни да представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или документ, удостоверяващ преболедуване. Лицата, които не представят такива, се допускат на територията на страната само след представяне на отрицателен резултат от ПСР тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната.

От 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, САЩ и Ирландия попадат в червената зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.

От червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона, съобщи БНТ. Създава се списък на държави извън ЕС, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 ще се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на Европейския съюз. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна и Ватикана.

От днес от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип "Д" за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват най-малко веднъж седмично до същите държави с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови