Нови 33 наркотични вещества се поставят под контрол

OFFNews 26 януари 2022 в 15:26 1535 0

Нови 33 вещества се поставят под контрол с промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Те ще бъдат включени в списъка на растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях.

Поправката е във връзка с решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Единната конвенция на ООН по упойващите вещества и Конвенцията за психотропните вещества.

Също така вещества се поставят под контрол по предложение на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и Военномедицинска академия въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества, обясняват от МС.

Очакваният резултат от промяната на наредбата е ограничаване риска от злоупотреба с класифицираните като наркотични вещества, както и намаляване на рисковете за обществото, свързани с разпространението и злоупотребата с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!