Нов скандал с командировка на депутати - тръгнали самоинициативно до Тайван

OFFNews 23 януари 2014 в 08:22 26899 19

Тайван
Tайван

Нов скандал с командировка на депутати избухна в парламента. Този път става въпрос за посещение на четирима народни представители до Тайван въпреки изричната забрана на председателя на НС Михаил Миков.

Целта била развитие на бизнес отношенията, въпреки че България разглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения с Тайпе, съобщава в. "Сега". По същото време по-рано този месец се провеждаше визитата на президента Росен Плевнелиев в Китай.

За Тайван заминали четирима депутати  - по един от всяка парламентарна група: Румен Йончев (КБ), Владимир Тошев (ГЕРБ), Петя Раева (ДПС) и Венцислав Лаков ("Атака"). Те пътували в качеството си на частни лица, но на разноски на домакините.

Румен Йончев (горе ляво), Владимир Тошев (горе дясно), Венцислав Лаков и Петя Раева

"Посещението е частно, традиционно и е с цел подпомагане на българската икономика", коментира Раева пред "Сега". По думите й там скоро предстои голямо изложение на храни, което е важно за страната ни. Йончев пък обяснява, че са отишли "да подкрепят България като място за инвестиции", освен това страната ни имала търговско представителство в Тайпе. Той обяви, че народните представители имат право да пътуват където искат и отхвърли всякакви аналогии със случая "Страхил Ангелов". 

Тази сутрин пред Нова телевизия външният министър Кристиан Вигенин коментира, че посещението в Тайван не е повод за дипломатически скандал между България и Китай, тъй като страната ни е достатъчно последователна в своята позиция по този въпрос. Ние подкрепяме единен Китай, каза Вигенин.

В кулоарите на парламента Венцислав Лаков ("Атака") заяви, че не вижда причина посещението да се превръща в скандал.

"Целта на посещението беше запознаване със страната. Посетихме научен парк, високотехнологичен, архитектурни забележителности, историческия музей, където има изключителна сбирка от порцелан", обясни депутатът.

Той бе категоричен, че визитата е била частна и по никакъв начин народните представители не са изявявали позицията на българската държава.

"Европейският съюз има споразумение за безвизов режим. И пак да кажа - личният ми телефон е тайвански, компютърът ми е тайвански и таблетът ми е тайвански. Тайван присъства в България", каза Лаков и допълни, че това не е командировка, защото се провежда през ваканцията и не е на разноските на парламента или държавата.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!