Нов правителствен съвет с право да освобождава от санкции срещу Русия в конкретни случаи

Ружа Райчева 20 септември 2022 в 10:59 1819 2

.

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

.

Служебното правителство създава специален координационен съвет за санкциите срещу Русия по предложение на министрите на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков, стана ясно от проект на правителствено постановление, подписано от двамата министри.

Специалният съвет ще е отговорен за прилагането от България на всички ограничителни мерки, наложени от ЕС. Идеята е той да ориентира българските фирми и граждани дали могат да правят бизнес или да влизат във взаимоотношения с компании от санкционирани страни.

В състава на съвета ще има представители на всички министерства, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор и ДАНС. Министърът на външните работи Николай Милков ще е главният координатор и ще представлява България и в групата на ЕС по въпроса на санкциите.

ЕС е наложил 44 санкционни режима на Руската федерация. Санкциите не се пренасят в българското законодателство, а важат автоматично, посочват министрите Зарков и Милков. Двамата твърдят, че това е довело до множество запитвания до българското правителство за разяснения по санкциите. Сред тях са дали определени фирми работят законосъобразно, или не; как да бъдат идентифицирани санкционирани лица; как става освобождаването от определени санкции, когато мерките на ЕС предвиждат такава възможност.

Има и неясноти около изпълнението на договори, сключени преди налагането на европейските санкции срещу Русия, както и по вноса на руски петрол и горива или отблокирането на банкови средства на санкционирани руснаци, се посочва в проекта на правителственото постановление.

Новият координационен съвет ще трябва да разрешава подобни казуси по прилагането на санкциите. Съветът ще има възможност да изготвя и решенията за отмяната им в конкретни случаи, както и ще е длъжен да следи за опити за заобикаляне на санкциите срещу Русия пред трети държави.

"Всяко заинтересовано физическо или юридическо лице по прилагането на ограничителните мерки на ЕС може да подаде заявление за разрешение за освобождаване от действието на ограничителна мярка, когато така възможност е предвидена в актовете на ЕС", пише в постановлението на МС.

В доклада на двамата министри е записано още, че всеки желаещ може да отправи запитване до съвета, а той трябва да даде отговор до две седмици. Това ще е и срокът, в който съветът се произнася дали някой може да бъде освободен от санкциите, след като получи заявление от заинтересован българин или българска фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

20.09 2022 в 19:52

Нямат никакво правно основание за отмяна на санкции, защото те важат с пълна сила за всички членки на ЕС. Ама пак не се стърпяха да си извъртят бузките към руzия!

22548

1

dolivo

20.09 2022 в 11:03

айде двойния морал се показа - може ама може и да не може.

деба и фурнаджийските лопати

по добре въведете помощ за бизнеси пострадали от санкциите, отколкото вратички в интерпретацията/прилагането на санкциите. Няма ли достойнство, няма ли етика?
 
X

Да помогнем на украинските деца!