Нов опит да се гледа имунитета на Борисов, нов провал: ГЕРБ и ДПС против, ПП-ДБ се въздържат

Ружа Райчева 28 юни 2023 в 09:30 7637 0

Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Бойко Борисов в кулоарите на парламента

БСП отново направиха опит Народното събрание да разгледа тяхното проекторешение за разрешение за възбуждане на наказателно преследване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но предложението им не бе прието. 

Така започна днешният пленарен ден. От 192 гласували народни представители "за" бяха 72 ("Възраждане", БСП и "Има такъв народ"), "против" - 68 депутати (ГЕРБ и ДПС), а 52 се въздържаха ("Продължаваме промяната - Демократична България"). По един депутат от ГЕРБ и ПП-ДБ са гласували за. Радостин Василев също подкрепя предложението. 

БСП внесоха проектопредложението си на 9 юни, след като бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в деловодството документи по разследванията на скандала "Барселонагейт". Документите са около 700-900 страници

Радостин Василев излезе на трибуната и призова изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание за действията му по "Барселонагейт" и "Осемте джуджета". 

"Г-н Христо Иванов и г-н Лорер са тук. Моля ви инициирайте такова изслушване, защото ако това е вашата съдебна реформа, това е уникален срам за България. За всички е ясно, че този главен прокурор е сложен там, за да изпълянва поръчките на задкулисието", заяви Радостин Василев. 

"Пералняджии и страхливци": Скандал в НС заради комисията за имунитетите на Борисов и Петков

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че в Конституцията пише, че главният прокурор не може да бъде изслушван по конкретни съдебни производства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!