ДПС напусна парламента заради Закона за бурките

Антония Чорева 30 септември 2016 в 09:47 11781 2

Нито един от атентаторите не е бил забулен, не предлагайте сбъркан закон – така депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов откри разискванията по Закона за бурките, който парламентът трябва да гледа днес.

Смут в редиците на ДПС предизвика законът, който предвижда глоба за носене на бурка в размер на 200 лева.

Ибрямов поиска законът да бъде отложен и поиска да се направи „Закон за кибиците”, но след две гласувания на депутатите законът остава в дневния ред на парламента. Двата отказа на депутатите не стигнаха и от страна на Четин Казак на ДПС последва ново предложение Законът за бурките да бъде отложен.

„Изтрийте подозрението, че мнозинството е изпаднало на нивото на националистите” – призова Казак и каза, че законът е подкрепен от управляващите, за да си гарантира безметежно управление и те са готови дори да приемат антидемократични текстове.

Йордан Цонев от ДПС пък заговори за забрадките. По думите този закон не може да е носенето на облекло, което е свързано с религиозни принципи.

„Частите на облеклото са атрибут, те изразяват норми и в християнството носенето на забрадки също съществува. Това отразява религиозно течение”, аргументира се Цонев от позицията си на християнки теолог. Той надълго и нашироко обясни как българките са носели забрадки, които прикриват косата и ушите и как жените не са ходили на изповед без забрадка.

Цонев смята, че такъв закон не може да касае националната сигурност. „Споделям мнението, че на определени места лицето трябва да е открито, но това не трябваше да става със закон”, категоричен е той, като заяви, че в момента става въпрос за ислямофобия. „Това е закон, който петни европейското лице на ГЕРБ и е следствие на предизборни договорки”, каза Цонев и добави, че текстовете му трябва да се смекчат. „Нашите съпруги и майки трябва да ходят в храмовете и да бъдат глобявани заради това, че спазват религиозните норми”, възмути се Йордан Цонев.

Възмущенията в ДПС стигнаха и до доводите, че законът погазва честта на мюсюлманките и обижда цялата ислямска общност и отваря пропаст в обществото.

ГЕРБ защити закона си, депутатът Красимир Велчев каза, че законът няма нищо общо със забрадките и нормите, но законът бил дори необходим за разкриване на престъпността, тъй като хора с качулки ограбвали банки.

Депутатът от ГЕРБ Селим Абумелих добави, че Ислямска държава в момента използвала бурките, за да изнася бойци на границите под формата на забулени жени. Той каза също, че такива облекла са носели само робините, които са се продавали по пазарите, нинджите и ескимосите в пустинята заради студа.

От страна на вносителите в спора взе думата Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, който каза, че бурката е униформа и радикализъм има. „Ако нямаше подобни ексцесии в Европа и Пазарджик, такъв закон нямаше да се яви”, категоричен е той.

След като законът не беше отложен, нито наименованието му променено, ДПС напуснаха залата в знак на протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

3

Пешо

30.09 2016 в 10:47

Прав им път на ДПС!
И повече да не се връщат!

29585

1

Izalina

30.09 2016 в 10:08

Завчера се върнах от Турция. За 10 дни не видях НИТО ЕДНА бурка. НУЛА.
Красиви забрадки и шалове, покриващи единствено косите им - да, но такова чудо покрито от горе до долу никъде. Нито в западните по-светски градове, нито в консервативна Мала азия.

Аре ДПС-то да си укротят страстите и да се опомнят в коя държава с какви традиции живее техния електорат и беше ли чувал до оня ден за бурка!