Нито Делян Добрев, нито някой друг от ГЕРБ ще се отказва от депутатския си имунитет

"Защото днес е Делян, утре ще е някой друг, утре ще е Кирил", прогнозира Томислав Дончев

Йорданка Веселинова 23 май 2023 в 19:20 3358 3

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС

Нито Делян Добрев, нито някой от ГЕРБ-СДС ще се отказва от депутатския си имунитет, ако му бъде поискан от главния прокурор Иван Гешев.

Това стана ясно от изявление на зам.-председателите на ГЕРБ Даниел Митов и Томислав Дончев, които дадоха брифинг в централата на партията заедно с Делян Добрев и Деница Сачева. Изявлението бе излъчвано по традиция във фейсбук профила на Бойко Борисов.

По-рано днес Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Делян Добрев. Според обвинението, в качеството си на министър на енергетиката той е нанесъл щети за НЕК за над 4,5 милиона лева.

"В историята на българския имунитет винаги са се давали имунитетите, но сега сме в ситуация на тежка и много значима правосъдна реформа, която очевидно превъзбуди страстите, особено от страна на прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим сваляне на имунитет на който и да било в това Народно събрание", декларира Даниел Митов.

По думите му от 30 години прокуратурата държи определени дела на трупчета, за да ги ползва в момент, в който се взимат тежки политически решения. Той твърди, че така се упражнява натиск върху политици, за които нямало данни за престъпления, а целта била да си преосмислят поведението. Това откритие направиха от ГЕРБ днес, след повече от 10 години във властта.

На свой ред Делян Добрев заяви, че не е съгласен с решението на партията и няма проблем да се откаже от имунитета, тъй като нямал притеснения. Той каза, че "прокуратурата е репресивен орган". Обяви, че делото, по което му се иска имунитета, е прекратено миналата година. Бившият министър каза още, че делото е образувано през 2013 г. под натиска на премиера Пламен Орешарски, стояло "на трупчета" в продължение на девет години и е прекратено с постановление през 2022 г.

"Какво се случи за тези девет години? Всяко лято като тръгна на почивка, ми се обаждат да давам показания. След девет години излязоха с постановление да прекратят делото. Излязоха с 20 страници мотиви защо няма престъпление. На 15 април 2022 г. Днес това прекратено постановление отново го възобновяват, защото нямат друго, не могат да измислят друго", каза Делян Добрев.

Добрев видя връзка между заявката на главния прокурор за "измитане на политическия боклук" и поискания му имунитет: "Кога идва тази история - дни след като главния прокурор обяви, че почва да ни тормози, че сме политически боклук и че ще се саморазправя с нас." Според него обвиненията са "бутафория".

"Саморазправата започна и тя започна с мен. Искам да Ви кажа, че прокуратурата е един репресивен орган, нищо друго", заключи той.

Добрев съобщи, че е разговарял с председателя на парламента Росен Желязков, който го информирал, че към момента в НС не е подадено искане за сваляне на имунитета му.

По-късно в профила си във фейсбук профила си Делян Добрев написа: "Не ни трябва главен прокурор!"

Томислав Дончев пък видя в поискания имунитет аргумент, че пътят, по който са поели партиите, е правилен. Той заяви, че с поискания имунитет се цели разбиване на мнозинството за съдебна реформа в парламента. Очаква се до края на седмицата НС окончателно да въведе механизма за разследване на главния прокурор.

Дончев заяви още, че нито един имунитет не бива да се дава, докато не бъде променена и Конституцията:

"Защото днес е Делян, утре ще е някой друг, утре ще е Кирил", прогнозира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

616

3

Ravel

24.05 2023 в 12:42

Когато не се чувстваш виновен за престъпленията в които те обвиняват, сам отиваш в деловодството на Народното събрание и подаваш Декларация за отказ от имунитет. Елена Йончева , Цветан Цветанов и др. имаха достойнството да го направят. Сега обаче имунитети нямало да се дават, защото сме в ситуация на тежка правосъдна реформа , която превъзбудила страстите на прокуратурата, която пък от своя страна била репресивен орган. Разбира се, че е репресивен по отношение на престъпността. Никой престъпник доброволно няма да влезе в затвора. Трябва да бъде принуден.

900

2

нещото

24.05 2023 в 00:15

Отново се оказва че последните 32 години у нас виновни за нещо политици няма=според Т.Дончев!!!!!!

22548

1

dolivo

23.05 2023 в 21:54

брех как се превъртяха тц тц
 
X

Да помогнем на украинските деца!