Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев заради Белене

OFFNews 23 май 2023 в 16:10 5323 4

Добрев

Снимка БГНЕС

Делян Добрев

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, депутат в 49-ия парламент, съобщиха от СГП. 

Предложението е изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК).

Обвиненията са за това, че престъплението е извършено от него като министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на "БЕХ" ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решение на МС от 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", потвърдено с решение на парламента от 29 март 2012 г. 

Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за "НЕК" ЕАД (дъщерно дружество на "БЕХ" ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро, допълват от СГП.

През 2021 г. Антикорупционният фонд установи, че името на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е отпаднало от списъка на обвиняемите лица по делото за безстопанственост в особено големи размери по проекта за АЕЦ Белене.

Фондацията разкрива, че на 8 февруари 2021 г., същия ден, когато бе внесено наказателното производство по делото срещу бизнесмените Бобокови, тихомълком в Специализирания наказателен съд е постъпило и дело от 349 тома "за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". За разлика от т.нар. "афера с боклука", по този случай държавното обвинение не разпространи никакво прессъобщение.

Обвинителният акт е по преписка на отдел "Специализиран" на Софийска градска прокуратура (СГП) и от инициалите на четирите обвиняеми лица Р.С.О., П.В.Д., М.В.П и Л.М.В. може да се направи изводът, че става дума за разследването по казуса "АЕЦ Белене", съобщиха тогава от АКФ.

През 2016 г. СГП обяви, че е привлякла в качеството на обвиняеми за безстопанственост около проекта за Втора атомна трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков, за които се твърдеше, че са нанесли щети за държавата за внушителната сума от общо над 500 000 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

24.05 2023 в 08:05

Този хасковски бандит най-сетне ще си получи заслуженото.

75

2

230 млрд баксов

23.05 2023 в 18:31

айде първия изгорел бушон
ама то като е тъпо, знае че му е кирлив г*за но търчи най-отпред на хорото
следващия бушон по ред на номерата да се готви тиминужка с пътната карта на газпром под дюшека