Нинова: Здравната реформа е геноцид

OFFNews 28 септември 2018 в 13:28 2139 0

"Здравната реформа не е реформа. Това е здравен геноцид", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"Днес 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността. Обръщам се към управляващите с укор, че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии. В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Кога ще върнете онези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от Здравната каса?", попита тя в декларация от името на партията ѝ по повод международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Тя каза още, че вместо обещаните от Обединените патриоти 300 лв. минимални пенсии, възрастните хора у нас получаван не само задължителна допълнителна здравна осигуровка в размер на 12 лв., но и увеличение на цените на ток, парно, вода и природен газ.

"Забрави се обещанието на управляващите, че няма да вдигнат данъци и осигуровки?", каза още тя.

По време на декларацията си Нинова засегна и темата с продажбата на ЧЕЗ. Според за всички е ясно, че купувачът Гинка Върбакова е поставено лице. "Ние нямаме съмнение, че зад Върбакова седят други лица и ние ще направим всичко възможно това да се разбере от европейските институции, защото българските не искат да я чуят или я прикриват. Ние ще направим всичко като политическа партия, но моля ви, граждани, не гледайте безучастно на това, защото г-жа Върбакова и нейните покровители ще влязат във вашите домове и ще вземат от вашите оскъдни доходи, за да си напълнят собствените джобове", обясни Нинова.

Според лидера на БСП премиерът Борисов ще опровергае тези съмнения за това, че зад Върбакова стоят чужди интереси само, ако заяви, че българското правителство има желание да влезе в сделката и да участва на пазарен принцип в процедурата за закупуване. "Тогава ще разберем, че сте загрижени за националния интерес и за съдбата на 3 млн. българи, които са потребители на ЧЕЗ", добави тя.

Нинова засегна и темата с концесията на Летище София. "Застраховка за старините на управляващите днес е концесията на летището. Къде сте, колеги, къде сте в политиката – това е големият въпрос. Защо мълчите за тази концесия? Отговорът е прост – защото сте във властта. Но предупреждаваме – не го правете. И отсега казваме, ако българският народ ни даде доверието си, ще разтрогнем тази сделка. Знаем какви капани залагате", каза Нинова.

По думите ѝ според договора по сделката, ако концесионерът спре да изпълнява задълженията си и летището пожелае да прекрати договора, то тя ще трябва да му плати за това обезщетение. 

"Нека се обединим заедно срещу ограбването на държавата и ключовите обекти за държавната сигурност да останат в държавата. Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България", каза още лидерът на БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови