Нинова за Радев: Нито гълъб, нито ястреб - някакво врабче

Според лидера на БСП българският президент е бил унижен от Зеленски: За първи път го виждам такъв, четеше от листчета, не излъчваше достойнство

OFFNews 09 юли 2023 в 12:09 6311 8

Нинова
Нинова в телевизора.

„Българската социалистическа партия е на страна на българския национален интерес. Оценката за посещението на украинския президент трябва да минава през резултатите и ние мислим, че Зеленски спечели от тази визита, а България загуби. Обществото ни се раздели отново на две и българските граждани агресираха помежду си, българският президент беше унижен, а българското правителство каза „хоп“, преди да скочи – и се провали“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV.

В сутрешния блок „Тази неделя“ лидерът на социалистите посочи какво според нея е загубила България.

„Загубихме възможността да имаме втора ядрена централа, т.е. да имаме енергийна независимост, по-евтин ток за икономиката и за домакинствата. В това решение личат двойните стандарти – защо не може в България да се строи АЕЦ „Белене“ без руска подкрепа, а може да се построи в Украйна, която воюва с Русия? Как ще стане без руска подкрепа, без руско ядрено гориво, без руски специалисти, инженери и т.н.? Всичко това не може да стане без руската страна – т.е. двойни стандарти, които пречат на българския интерес“, заяви Нинова.

Според нея АЕЦ „Белене“ трябвало да бъде довършена и въведена в експлоатация.

„И в кризата по време на войната, щяхме да имаме по-евтина енергия и за икономиката, и за хората. Защо да не е у нас, след като ще е полезно за България?“, попита още лидерът на Столетницата.

Според Нинова президентът Радев е бил унижен още преди срещата му със Зеленски.

„Още преди срещата със Зеленски, българският президент беше унижен със съобщението, че пристига президент на друга държава, а той не знае. Собственият му съветник – г-н Александър Маринов казва: „Премиерът Денков принуди президента да се срещне с г-н Зеленски“. Вие представяте ли си това унижение, особено за човек като Румен Радев, който претендира с достойнство и има авторитет. Акад. Денков, който му е бил служебен министър, му наредил да се срещне със Зеленски. Това е унижение за държавен глава“, каза Нинова.

Тя коментира и разговора между двамата президенти.

„Струва ми се, че не се забелязва нещо, което може би принуди Радев да се държи по този начин. Аз за пръв път го виждам в такава позиция – беше различен, неизлъчващ достойнството и достолепието, което по принцип излъчва и за пръв път го виждам притеснен да чете в листчета. Той има феноменална памет. Работила съм с него в първата кампания. Писала съм му изказванията. Той вижда един текст и го пресъздава със запетайките. И си го обясняваме по следния начин – президентът Радев няма една позиция по Украйна. Той има две: едната – на ястреб на войната и другата – на гълъб на мира, в зависимост от аудиторията, на която говори“, каза Нинова.

Тя се аргументира като цитира изказвания на Румен Радев по време на различни негови посещения в чужбина.

„Нека припомня изказването на Радев от срещата на НАТО в Мадрид, където казва: „Русия е заплаха и агресор. Ще продължим и ще засилим още повече политическата и практическата подкрепа за Украйна, която се бори за своя суверенитет и независимост“. По време на срещата във Варшава през октомври 2022 г., Радев заявява: „Русия е най-значима и пряка заплаха за нас“. При посещението на българския президент в Гърция той казва: „Независимо от всякаква чувствителност към ролята на Русия в нашата история, която все още може да съществува в части от нашето общество, България най-категорично осъжда незаконната война на Русия“, добави Нинова.

В същия дух тя продължи да "разкоства" държавния глава, когото самата тя номинира.

„А вчера президентът говори за конфликт. Тоест един път така пред партньорите и колегите си навън, за да се хареса, а когато говори пред българите – говори не за война, а за конфликт, говори, че Крим е руски и т.н. Това го вкара в тази конфузна ситуация, защото по време на разговора беше събрана едната и другата страна – Западът, който подкрепя Украйна, в лицето на г-н Зеленски и българите, които стояха пред телевизорите. И няма как да съчетаеш гълъб на мира с ястреб на войната, защото накрая излиза някакво врабче. Трябва да имаш ясна и последователна позиция“, категорична бе Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

10.07 2023 в 13:35

Страшна злоба е генерирало и акумулирало туй женище!

А наш`то пРезидентин най-целенасочено и системно е унижавано от Генерал Деси, дето по неколко пъти на денонощие го съветва с чехъла, Пхххх Маринкин такъв...

710

8

Д-р Мазникуров

09.07 2023 в 21:36

Важна обява! Пасольството на РоZZийската Пфедерация и "Центъра за Интернет ИZZследвания" организират и приканват своите скъпи щатни и нещатни сътрудници и приятели в Задунайская Губерния - Болгария, да се запишат в ускорени курсове на ниво Магистърска степен, за получаване на диплома и сертификат "Полезен Идиот" :)!!!Побързайте, местата са ограничени! Вече няма да сте обикновени копейки, мурзилки, ватенки и чебурашки, че да ви се присмиват разни нацисти и врагове! Ще се превърнете в уважавани, блестящи АНАЛизатори на обществени процеси и събития, ще усвоитете научни методи за прокарване на прости (и абсурдни) "опорки" от "неутрална" позиция, и за защита и промотиране на много и на разнообразни "алтернативни гледни точки"! Даже ще можете и да прозвеждате такива! За отличниците ще има специален прием, награди и изненади от прекрасния и уважаван проф. МУтрофанова, Пасоль РоZZийской Пфедерации у нас :)!!!

22548

7

dolivo

09.07 2023 в 17:10

Зеленски бил унижил Радев. Пак типичната жертвеническа позиция. Сам се унизи Радев с простотиите, които плещеше.

Поставен бил в неприятна позиция от министър председателя. Кой ми сра в гащите.

А защо не му били казали кога Зеленски пристига - айде сетете се кой е руски шпионин и докладва на господарите.

Същата работа като защо не казвали детайли какво се праща на Украйна. Парламента даде общ мандат, а при положение на агентурата, как да раздадеш детайлите, нали в Москва отиват директно?

Гнусна предателка на националните интереси.

10298

5

AntiZ

09.07 2023 в 14:43

Тролче борисчов, за вас почивни дни няма ли?

788

3

jorj

09.07 2023 в 14:21

Тази не е, нито свиня, нито овца, това е просто "госпожа" Лъжа.

1000

2

PaulPierce

09.07 2023 в 14:01

Другаря Митрофанов гледаше като уплашен мишок,. Може би не беше питал кремълските си господари, дали може да се срещне със Зеленски

135

1

Far Rider

09.07 2023 в 13:13

КУРнелия пак отвори *****метката! Ама освен миризливата комунистическа пропаганда няма друго!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки