Нинова за блокирания от САЩ съдия: Има далеч по-тежки случаи на корупция сред управляващите

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2020 в 13:56 5753 2

"Едва ли е само това корупцията в България. Сигурно има далеч по-тежки случаи и то сред управляващите."

Така председателят на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНТ оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд.

Унизително е отвън да посочват случаи на корупция, а българските институции да не са реагирали. Но от друга страна пък виждам, че правителството - в лицето на министъра на правосъдието - толкова се разбързаха, че поискаха и предсрочното отстраняване на съдия Миталов, което е прекалено. Нека да се докаже вина. Той е български съдия, има процедури, има доказателства, да го изправят на съд, да го осъдят. Погазват се основни принципи – че всеки е невинен до доказване на противното, заяви Нинова.

На този етап твърдението, че съдия Андон Миталов е корумпиран, защото е пуснал Николай Малинов в Москва, е най-малкото юридически невярно и не звучи убедително, добави тя.

Ако Радев направи партия, тя няма да е удар за БСП, а алтернатива на ГЕРБ

В интервюто си пред БНТ Нинова коментира и действията на ГЕРБ срещу президента: "Това, което правят ГЕРБ с президента, е част от тревожен процес – атака срещу всеки, който критикува правителството и има различно мнение. Първо започнаха с опозицията, като ни казваха: Вие нямате право да говорите. А ние сме избрани от 1 милион българи. После бяха изключвани микрофоните на журналисти, бяха обгазявани протестиращи. Върхът е, че през последните дни заявиха от трибуната на Народното събрание: Служебен кабинет е нелегитимно управление на страната. Това е посегателство срещу Конституцията и законите на България. Тези хора нямат спирачка пред нищо, за да си запазят едноличната власт. Отговорът е един: заедно срещу диктатурата."

За действията на президента Нинова подчерта, че той има последователното поведение от предизборната му кампания насам и това е мерилото за едни политик:

"Години наред, откакто е избран, той прави това, което е обещал – градация беше това, че свали доверието от правитеството."

Не ми се струва, че президентът Румен Радев загрява за своя партия, отбеляза още лидерът на БСП.

Според нея ако Радев евентуално направи партия, тя няма да е удар за БСП, а алтернатива на ГЕРБ.

Протести има на различни групи в различни градове – за СЕТА, за Перник. Това напрежение върви в цялата страна. БСП се включва в протестите, нашите народни представители участват в тези, които се организират пред НС, а симпатизантите ни се включват в градовете, съобщи Нинова.

Провал с българския национален план за Зелената сделка

Председателят на БСП обобщи, че изводите след посещението й в Брюксел са два:

"За България се потвърди усещането ми, че българското правителство не защитава добре българския интерес в Европа. Два примера, на които ми обърнаха внимание европейските лидери: започва работата на Комитета на регионите – България няма излъчени представители в него, а той е важен за регионалното развитие на държавите. Втори пример - по Зелената сделка. Разбрахме на място, че до края на миналата година е трябвало българското правителство да представи национален план. Правителството е представило такъв план, който не е бил одобрен, върнат е, така че сега няма национален план, който да определи как България да използва възможностите по този проект. Ангажиментът, който поех, е тази тема да я поставя в парламента в България."

Според Нинова всички лъжливи манипулации и внушения, че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни: "Никой на най-високото равнище в ЕС нямаше да разговаря с мен, ако бяхме антиевропейска партия. Европейската легитимация на БСП е затвърдена."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

2

rrr11

09.02 2020 в 16:54

Това че има по-корумпирани(в това число и самата Корни), не оневинява по-малко корумпираните.
То е ясно, че за всички корумпирани от всякакви партии не е добре да се посочват дори и по-малко корумпираните, защото веднъж почне ли се от ниското се продължава към високото и няма спиране.

15508

1

Бухльо

09.02 2020 в 15:33

Че има, има...