Нинова: Всички милеещи за правова държава и политика за човека - да се обединим

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2019 в 12:01 1379 2

Българите бяха употребени в политическата игра на Бойко Борисов. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която прочете Декларация от името на ПГ на „БСП за България“ в пленарна зала. 

Какво се случи в последните седмици в българския политически живот- четири неща, които бихме събрали в една дума – подмяна, заяви Нинова.

В текста на декларацията се казва: 

Уважаеми български граждани,

Вие бяхте употребени в политическата игра на Бойко Борисов. Първата подмяна - вашето справедливо искане за намалява не на партийните субсидии беше употребено и подменено с опит да се узакони купуването на политици и цели партии от олигарси чрез частно финансиране на партиите. Не че и сега това не се случва, но сега това е престъпление и го има в Наказателния кодекс. Внесените предложения щяха да избелят това престъпление и да го направят законно. Това е поредният опит на управляващите да превърнат корупцията в законна.

Втората подмяна – официалното управляващо мнозинство беше подменено от скритото – коалицията ГЕРБ и ОП не управлява страната. Управляват ДПС и ГЕРБ.

Трета подмяна - истинските въпроси за вашия живот бяха подменени от процедури. Процедурата победи бедността и неравенствата. Предложенията на БСП за данъчни облекчения за млади работещи семейства, за преизчисляване на всички пенсии, намаляване на ДДС на храни и лекарства не бяха допуснати дори и за обсъждане с процедурни хватки. По-важно е защо не бяха. Защото не са важни за ГЕРБ. Бедността и неравенствата, демографската катастрофа не са проблем за тях.

И докато ви хвърляха прах в очите, че ще намалят субсидията на 1 лв, намерение, което никога не са имали искрено, ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка. От първи юли ще се увеличат цените на ток и вода. А при уж огромен излишък в бюджета, Министерството на финансите взема нов дълг от 400 млн. лв., които ще плащаме всички в следващите 20 години.

Подменена беше за пореден път парламентарната република и правовата държава с еднолична авторитарна власт на един човек – Бойко Методиев Борисов. Ето как – без споразумение дори с коалиционните си партньори, с които управлява – Обединени патриоти, без обсъждане в парламентарната група на ГЕРБ, дойде в парламента и разпореди 1 лв. субсидия, гръмко и с фанфари, и днес го оттегли тихичко с оправдание – нямало доклад от комисията. По същия начин, от медии от Брюксел, разбрахме, че държавата ще вземе нов заем от 400 млн. лв., без обяснения за какво, за какъв срок, при какви условия, без обсъждане с обществото и Народното събрание, където му е мястото. Това е подмяната. Хубавото е, че ние - „БСП за България“, като най-голямата опозиция, вие – гражданските структури, омбудсманът на републиката, президентът, реагирахме на тази политика на подмяната. Докато има такъв отпор, има надежда, че ще спрем безконтролната власт, която си играе с живота на хората, единствено, за да оцелее самата власт. Нека всички милеещи за правова държава и справедливост, нормален живот и политика за човека- да се обединим, независимо от това какви постове заемаме в партиите или в държавата, независимо от това какви позиции имаме в обществото.

Да се обединим и да продължим. Вярвам, че ще успеем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1531

2

динозавър

21.06 2019 в 16:24

Да се обединим под ръководството на Нинова и Ршетников! От трън, та на глог.

3000

1

Танзопен

21.06 2019 в 16:15

БСП се самозакопа с този си председател.
А може би това е била идеята?!