Нинова: Вероятността да има правителство е над 50%

OFFNews 28 ноември 2021 в 09:39 2020 1

"В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни за всички, но има и такива, които още не са уточнени. След това ще има разговори по лидерски въпроси. Чака ни поне още седмица работа, каза председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Според нея вероятността за съставяне на правителство е повече от 50% Хората имат нужда от работещи правителство и парламент.

"Факт е, че ПП ни отне гласове. Това с новата левица ми е малко странно, защото колегите от ПП заявиха, че постигат десни мерки с леви цели. Не виждам да са новата левица чисто като политики, а и има още време пред тях да се избирстрят като идеология. Те дойдоха като едно очакване за промяна", коментира Нинова.

Новото правителство има обща цел и тя е в две посоки - да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния модел на управление, заяви лидерът на БСП.

Нинова приветства начина, по който се правят преговорите, че се излъчваха в реално време и всеки има достъп до тях. Тонът е позитивен, колегиален и уважителен. БСП са удовлетворени че много от предложенията им се приемат или се обсъждат

"Да речем за децата - прие се нашето предложение за безплатни детски градини и ясли и безплатни лекарства за деца до 14 години. Прие се и помощ за младите семейства. За работещите хора се прие увеличаване на доходите, увеличаване на обезщетението за безработица. За земеделците се прие преразпределянето на субсидията, в по-голямата си част в производството на български плодове и зеленчуци. За здравеопазването - болниците да не са търговски дружества е принципно приет въпрос, остава да уточним как да премине тази реформа. Образование - прие се нашето предложение да се направи пълен преглед на учебниците, да се учат българските класици, както и да се намали броят на учебниците", обясни Нинова.

Въпреки многото различия в началото се е постигнало съгласие и за построяване на нова ядрена мощност. Корнелия Нинова не коментира нито имена, нито министерства, към които БСП би се насочила.

"Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер - това е право на първата сила", коментира Нинова заявката на Кирил Петков за премиерския пост.

Според нея вече няма нищо недоизказано към президента. Твърди, че вътрешната опозиция в БСП се е захранвала първо от Борисов, после от служебното правителство и това се е видяло в нощта на изборите.

"Президентът е преизбран, нашата работа оттук нататък е да направим правителство и да решаваме проблеми", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови