Нинова: В случая с НАП жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях

OFFNews 29 август 2019 в 12:31 1614 0

Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5.1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи. Ярък пример за несправедливост.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП. „Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго“, посочи тя.

„Днес председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция. Считайте - наказани няма да има,
политическа отговорност също. Аз бих направила друго: бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица. Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина - дълъг път, но справедлив, заяви лидерът на БСП. 

Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост“, каза още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови