Нинова: Увеличихте цената на водата за хората, но вместо инвестиции – легени

OFFNews 20 ноември 2019 в 11:25 1505 0

Три области в страната са в режим на вода и водна криза – Перник, Плевен и Ловеч. Пред същата заплаха са изправени и други области. От регионален, проблемът може да стане национален. 

Това заяви от трибуната в пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Пред депутатите тя каза още: 

Вашето обяснение е, че няма достатъчно валежи и язовирите са празни. Едно разследване в Перник доказа, че това не е вярно и че през последните години валежите там са доста повече от предишни години, когато не е имало режим на водата. Причините са други - остарялата водопреносна мрежа с големи загуби, довеждащите водопроводи в изключително лошо състояние, също с огромни загуби за водата, използването на питейни води за промишлени нужди, защото така е по-евтино на определи икономически субекти. Това, което ви казвам ще подкрепим с официални данни от Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя отчита, че загубата на вода през 2016 година е 60 %. През 2017 расте и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на НСИ. 


В същото време, ремонтите по водопреносната мрежа, според официалните данни, са 0,5 %. В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари тази година в Шумен тя достига до 3.40 лв. Във Варна – 3 лева, в Добрич – 3, 35 лева, а във Враца и Монтана - самата Комисия по енергийно и водно регулиране признава, че цената достига социално непоносими равнища и въпреки това има увеличение. Загубите на водата растат успоредно с повишаването на цената на водата. Събирате повече пари от хората, уж да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, но вместо инвестиции – те получават легени и кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това? Защото 10 години правителствата на Борисов се отнасят абсолютно безхаберно към този проблем. 

Уважаеми управляващи и депутати от ГЕРБ, знаете ли в момента кой от вашето праветилество отговаря за водната реформа? Мълчите. Не само, че не знаете кой управлява тази реформа, просто реформа няма. Постоянно събирате от хората все повече и повече пари, никакви инвестиции, влошено качество на доставката и на водата. Подозираме, че това ще се случи и през 2020 година. Отново ще кажете на хората: „За да имате по-добро качество и редовна вода в 21 век, трябва да платите още повече“. Докога така? Настояваме днес тук да дойдат на изслушване министърът на регионалното развитие и министърът на околната среда. И да кажете какво ще правите – 3 области са в криза, застрашени са от ще няколко, така ли ще стоите и ще гледате? Ние имаме своите предложения. Ще внесем питане с подписи за дебати и в рамките на тези дебати ще предложим своите промени и действия, които трябва да предприемете най-накрая, след 10 години. Не си помисляйте за ново увеличение на цената на водата, на фона на състоянието на водопреносната мрежа, на безхаберието на правителството и на безсилието, което демонстрирате в момента да се справите с този проблем.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови