Нинова: Този бюджет наистина е най-социалният

Нинова определи проектозакона като бюджет за 'демографското размразяване'

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 15:33 918 0

Снимка Getty Images, архив

"Този бюджет наистина е най-социалният, най-левият в последните години и това го показват фактите. Почти една трета от разходите на държавата са за социални дейности."

Това заяви вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на представянето за проектобюджета за 2022 г. в пленарна зала.

По думите ѝ бюджетът е ориентиран към всички групи от обществото, които имат нужда от подкрепа - деца, работещи, безработни, млади семейства.

Тя обясни, че се увеличават детските помощи и парите за отглеждане на деца до две години. Освен това ще бъдат въведени и помощи за отопление и помощи за пенсионерите. Нинова допълни, че ще бъдат заделени още средства за безплатните закуски в училище, както и за безплатен транспорт до училищата.

Вицепремиерът заяви, че това е единственият закон, който влиза във всеки дом и който засяга всеки един - "от бебето до столетника".

По думите ѝ този бюджет е много различен заради различната му философия.

"Той е различен в голямото, с числата можем да спорим", допълни тя.

Министърът на икономиката заяви, че пандемията и свързаните с нея кризи, както и смяната на управлението, са били ключовите двигатели за по-социалната бюджетна политика.

"20 млрд. лв. не са просто число, те показват отношение", заяви тя и повтори тезата на Василев, че парите не са раздавани на калпак, а срещу политики и работещи решения.

Тя заяви още, че бюджетът е насочен и към "демографското размразяване".

В заключение Нинова призова депутатите да подкрепят проектозакона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews