Нинова ще овласти местните структури, Стоилов ще къса с олигархията

OFFNews 21 юли 2014 в 15:01 2878 3

Корнелия Нинова, Янаки Стоилов

Претендентът за лидерския пост в БСП Корнелия Нинова смята, че партията има нужда от организационни промени, които да дадат повече власт на местните структури, стана ясно от думите й в интервю за БНР. В същия разговор опонентът й Янаки Стоилов заяви, че основната задача на новото ще е да върне партията на социалистите и да скъса връзките си с олигархията.

И Нинова, и Стоилов са единодушни, че столетницата се намира в преломен момент и има нужда от сериозни реформи.

Нинова заяви, че според нея изборната формула на „Коалиция за България“ се е изчерпала и БСП трябва да поеме по самостоятелен път. Тя предлага в бъдеще въпросът за коалициите преди и след изборите да се решава чрез вътрешнопартийно допитване.

Нинова обяви още, че според нея е необходимо БСП да заложи повече на местните си структури, които да издигат кадрите и листите вече да не се спускат от „Позитано“ 20.

Социалистката коментира още, че според нея за столетницата ще е добре да бъде оглавена от жена.

„Не деля хората на мъже и жени, а на можещи. Сега имаме много важни задачи, в тежко състояние е партията. Една жена може да се справи, още повече, че ние вродено носим качества, които са добри в тази ситуация. Това са грижата за дом, за семейство, за отглеждане на деца, за създаване на уют, за събиране около семейството, да можеш да обединяваш“, коментира Нинова.

Тя заяви, че ако спечели лидерската битка, би приела в Изпълнителното бюро настоящите си опоненти, защото, по думите й, всеки от тях имал качества.

Янаки Стоилов пък коментира, че при избора на нов лидер е важно социалистите да проследят какво кандидатите са свършили досега, а не какво обещават. Той заяви, че е притеснен от изобилието на кандидати за председателското място.

„И мен започва да ме смущава прекаленото изобилие от кандидати. Това едва ли е признак за силата на партията. Ако се приеме, че толкова много хора са подходящи за тази отговорност, това може да означава и недостатъчно високи критерии, и прекомерно много амбиции“, каза Янаки Стоилов.

Той посочи, че една от най-важните задачи пред новото ръководство е да върне партията на социалистите.

„Преди години издигнахме лозунг – долу олигархията, свобода на народа. Това обаче е тежка битка, някои, изглежда, решиха, че тя може да се води чрез вътрешен контрол и компромиси със сливането на такива икономически и политически интереси, а това явно е невъзможно“, заяви Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!