Александър Симов учреди обединение на русофилите в БСП

OFFNews 09 юли 2014 в 16:50 6905 18

Александър Симов

Инициативен комитет, обединяващ русофилите в партията, е регистриран в централата на БСП на „Позитано 20“.

Председател на обединението е журналистът от вестник „Дума“ Александър Симов. За учредяването са се подписали още депутатите Милко Багдасаров, Георги Мърков и Атанас Пъдев, председателят на районната организация на столетницата в столичния район „Възраждане“ Бойко Маринков и областният управител на София-град Росен Малинов.

Ето какво заяви в интервю за OFFNews Александър Симов:

Г-н Симов, как възникна идеята за това обединение?

Идеята възникна още по време на кампанията за европейските избори, когато външният министър отиде в Киев и легитимира една власт, която вече се бе превърнала в почти престъпна, имайки предвид какво се прави в Украйна.

Случайно ли е, че регистрацията на Инициативния комитет съвпада с новината, че в БСП ще се води лидерска битка?

Моментът съвпада съвсем случайно. Ние го готвим от доста време. Готвим го още преди да знаем, че такава лидерска битка ще има. Няма нищо общо между двете.

Идеята на това обединение не е да създава проблем в БСП, а да решава проблем. Аз много държа на тази формулировка, защото нашата цел не е да правим вътрешнопартийни интриги или пък да се замесваме в различни лидерски битки, или председателски намерения. Идеята ни е на чисто ценностно ниво да поставим някои основни принципи в политиката на БСП. Да търсим хората или поне да подкрепяме хората, за които смятаме, че ги защитават.

Как реагираха от ръководството на „Позитано“ 20?

Няма реакция от ръководството. Но смело мога да кажа, че БСП е партия, която на чисто уставно ниво е позволила създаване на обединения, позволила е създаването на такива форми за сдружаване на социалистите. Така че последното нещо, което ми е дошло на ум, е как ще реагират от ръководството. Знам, че няма как да има чак пък толкова лоша реакция, защото ние не сме част от някакви лобистки интереси и не искаме да гоним властови позиции.

Как ще развивате своята дейност, как ще изпратите посланията си до избирателите?

Нашата задача – на хората, които сме се включили в този Инициативен комитет, е да обиколим страната. Това ще съвпадне по период и време с предизборната кампания. Ние смятаме, че можем да помогнем на БСП в тази предизборна кампания, поставяйки тази тема за разговор, за да се види, че БСП не е скъсало със своите русофилски корени. С тази разлика, че русофилията не противоречи на европейската ориентация по никакъв начин. Само в България е възможно тези две неща да бъдат сложени във вечен конфликт. Ние не сме обединение, което против ЕС, но смятаме, че трябва да бъде отговорено на емоционалния интерес на нашите членове и избиратели, които са настроени проруски, в което няма никакво престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!