Нинова: С ПЕС оставаме на различно мнение за Истанбулската конвенция, но сме в приятелски дух

OFFNews 19 юли 2018 в 18:22 2520 1

С ПЕС споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени и деца, но позициите ни за Истанбулската конвенция не са се променили. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

В България в момента е делегация на ПЕС, която се срещна с НС на БСП и с парламентарната група на левицата, както и с различни НПО-та по проблеми, свързани с темата домашно насилие. 

По-рано стана ясно, че БСП се намира под натиск от ПЕС да се съгласи с ратифицирането на Конвенцията, като дори е имало намеци за замразяване на членството на БСП в ПЕС. 

Споделяме еднакви ценности срещу насилието над жени, деца и сме готови да внасяме законопроекти в българското законодателство за борба с насилието над жени и деца. Както знаете ние вече внесохме такива поправки в Наказателния кодекс и предложение за създаване на областни центрове. Тези наши предложения бяха приети в парламента. Ще продължим с конкретните си действия в помощ на деца и жени, коментира Нинова пред журналисти. 

Тя подчерта, че БСП е взела своето решение относно Истанбулската конвенция и то остава непроменено. 

По думите ѝ БСП и ПЕС остават в приятелски дух и с взаимно уважение за различията си по въпроса за Конвенцията ще продължат да се борят по всички теми, свързани с борбата с неравенствата, бедността, младежка политика.

Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост обясни, че в Германия, откъдето е и той, Конвенцията е ратифицирана на 1 юни 2017 г. без нито един глас "против" или "въздържал се", като не е имало и голям дебат, тъй като всички са били убедени, че са против насилието над жени. 

"Възприятието на Истанбулската конвенция е различно в различните държави", каза той и допълни, че след цял ден дискусии е станало ясно, че и БСП, и ПЕС са против насилието срещу жени. 

"Ще продължим да засилваме ангажимента си за борба с това насилие", подчерта Пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!